Istraživanje pokazalo da su Hrvati pravi knjigoljupci!

Piše
Dijana Šimunić

Oct 04, 2016

Ako možemo vjerovati nedavno provedenom istraživanju – mi Hrvati obožavamo čitati. Čak 42 posto ispitanika godišnje pročita i preko deset knjiga.

Istraživanje Educentra došlo je do zanimljivih rezultata kad je riječ o čitateljima knjiga u Hrvatskoj. Naime, na više od 670 ispitanika provjerili su navike čitanja hrvatskih građana u razdoblju od godinu dana.

Mnogi pročitaju više knjiga mjesečno

Čak 42 posto ispitanika u proteklih godinu dana pročitalo je i više od 10 knjiga. Kad je riječ o njihovim omiljenim žanrovima, većina njih ističe političku literaturu, psihologiju te sociolociju.

Cilj mi je jedna knjiga mjesečno, a zna biti i po dvije, rekao je jedan ispitanik, dok drugi navodi da ih zna biti i mnogo više. Dio ispitanika reklo je da rijetko prođe i tjedan dana da ne pročitaju baš nijednu knjigu, dok pravi knjigoljupci znaju tjedno pročitati i po tri knjige.

Pixabay

Pixabay

13 posto ispitanika čitanje smatra gubitkom vremena

19 posto ispitanih ističe kako godišnje pročita do deset knjiga, u prosjeku jednu u dva mjeseca. 12 posto njih u pravilu pročita do pet knjiga – uglavnom u slobodno vrijeme kako bi se malo opustili.

No, nisu svi Hrvati knjiški moljci. Čak 13 posto ispitanika proteklih godinu dana nije pročitalo nijednu knjigu. Oni, kako pokazuje istraživanje, čitanje smatraju gubitkom vremena. Umjesto u koricama, oni informacije uglavnom pronalaze na internetu.

Komentari