Na današnji dan praizvedena je opera Porin

Piše
Prika Vican

Oct 02, 2016

Na današnji dan, 02. listopada 1897. godine, u Zagrebu je praizvedena druga hrvatska opera Porin.

Porin je druga hrvatska opera koju je napisao Vatroslav Lisinski, a praizvedena je u Zagrebu, na današnji dan 1897. godine. Opera ima pet činova.

Libreto za operu Porin napisao je prijatelj Vatroslava Lisinskoga, narodni preporoditelj Dimitrija Demeter. Ova se opera smatra drugom hrvatskom operom, iako je značajnija od prve. Počela se izvoditi tek 43 godine nakon smrti Lisinkoga.

Najupečatljiviji prizori opere zasigurno su Porinova ljubavna romansa Zorko moja, arija Sveslava u tamnici, te Zbor Hrvatica iz II. čina. Potonja je posebno značajna zbog izuzetne atmosfere, koja je postignuta pažljivim scenografskim rješenjima. Taj prizor može se mjeriti s najboljim ostvarenjima europske opere XIX stoljeća. Jednostavna melodija zasigurno ima podrijetlo u hrvatskim folklornim napjevima.

Skladatelj Vatroslav Lisinski nije dočekao izvedbu opere Porin. Lisinski je već odavno bio mrtav kad je intendant Stjepan Miletić uvrstio to djelo u program. Praizvedba je održana na pozornici HNK u Zagrebu pod dirigentskim vodstvom Nikole Fallera 2. listopada 1897.

99

Bilo je još puno svečanih izvedbi Porina, kao što je ona u povodu 60. obljetnice smrti Vatroslava Lisinskoga 1914. godine, zatim prigodom proslave stogodišnjice otvorenja kazališta na Markovu trgu 4. listopada 1934.

Porina s mnogo uspjeha izvodi i u naše vrijeme Operni ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Po nazivu ove opere, 1993. godine utemeljena je hrvatska diskografska nagrada Porin po ugledu na Grammy, a dodjeljuje se od 1994.

Komentari