Počinje nova košarkaška sezona

Piše
Boris Čulić

Sep 28, 2016

Ljubitelji hrvatske košarke napokon dolaze na svoje. ABA liga samo što nije počela, a ubrzo kreće i nacionalno prvenstvo, od ove sezone u novome ruhu.

Regionalna ABA liga sadrži 14 klubova te redovito broji najmanje tri hrvatska predstavnika, a tako će biti i ove sezone. Cibona, Cedevita i Zadar predstavljati će Hrvatsku u borbi za naslovom regionalnog prvaka i mjestom u najelitnijem košarkaškom natjecanju – Euroligi.

ABA ligu će u zagrebačkom Domu sportova otvoriti Cedevita susretom protiv podgoričke Budućnosti, već u četvrtak, 29. rujna s početkom u 19 sati. Zadar na scenu stupa idućeg dana (petak, 30. rujna) u 21 sat na svome terenu protiv makedonskog MZT-a, dok će Cibona biti gost Igokee u Aleksandrovcu, u nedjelju 2. listopada u 17 sati.

Hrvatsko nacionalno prvenstvo započinje vikend nakon ABA lige, 8. listopada. Od ove sezone A-1 liga će se igrati u nešto drugačijem formatu. Po prvi puta u povijesti Hrvatske, nacionalno će prvenstvo od samoga početka igrati i ABA ligaši, umjesto priključenja u završnici prvenstva, kao što je bio dosadašnji slučaj.

S obzirom da sudionici regionalne lige kvalitetom znatno odskaču od ostatka klubova u A-1 ligi, ali i zbog zgusnutog rasporeda utakmica, ABA ligaši će u nacionalnom prvenstvu uigravati više mlađih igrača. Tako je Cedevita, koja je najbolji i najstabilniji hrvatski klub,  formirala još jednu ekipu koja će igrati A-1 ligu, dok Cibona i Zadar nemaju takav kadar igrača. No, i u njihovim ekipama će se naći poneki broj perspektivnih juniora koji će kroz nacionalno prvenstvo tražiti priliku da se pokažu i dokažu.

Košarka se opet vraća na parkete, a ljubitelji loptanja pod obručima će nakon četiri mjeseca pauze opet moći bodriti svoje momčadi u borbi za što bolje plasmane.

Naslovna fotografija: HKS

Komentari