Backo Mini Express, najveća maketa vlaka u Zagrebu

Piše
Domagoj Vušak

Aug 25, 2015

Posjetili smo najveću maketu vlakića u ovom dijelu Europe, Backo Mini Express. Naši dojmovi su i više nego pozitivni. Provjerite!

U uskom centru Zagreba, u Gundulićevoj ulici, nalazi se najveća maketa vlaka u ovom dijelu Europe, Backo Mini Express. Njezin tvorac je Antun Urbić Backo, dugogodišnji ljubitelj maketa vlakića koji je svoju prvu maketu izradio kod kuće na tavanu. Bila je prevelika, a i nije ju se moglo razgledati, pa ju je preselio na današnje mjesto.

IMG_1345

Ručni rad grupe entuzijasta

Nekoliko kilometara provučenog kabla zaslužno je što stotinjak vlakova vozi prugom, prolazi kroz sela, kolodvore, kroz tunele i preko mostova, no bez vješte ruke četvorice maketara nijedan vlakić ne bi vozio.

– Gotovo sve je napravljeno ručno. Tunele, mostove, tramvaje i kućice smo napravili samostalno. Kućice su makete koje samo treba složiti, ali mi ih “postaramo” kako bi se bolje uklopili u cijeli prostor. Tuneli su napravljeni od gipsa, a mostovi od drva – kaže maketar Domagoj Terzić, koji s kolegama Želimirom Matočecom, Matijom Bulatom i Marinom Benkusom svakodnevno radi na održavanju i doradi makete.

IMG_1322

Golema maketa po kojoj istovremeno može voziti dvadeset vlakova proteže se na 50 metara kvadratnih, ima osam nivoa i na nekim dijelovima visoka je 280 centimetara. Najniži dio makete nalazi se deset centimetara ispod staklene površine pa posjetitelji hodaju po njoj.

– Maketu slažemo već četiri godine, a još nije do kraja gotova. Gotovo sve radimo sami, osim softverske podrške koju nam pruža jedan kolega iz Austrije. Osim vlakova, na tračnicama prometuju vatrogasci, hitna pomoć, osobna vozila i tramvaji – objašnjava nam Matija Bulat.

IMG_1350

Kontrolni toranja drži stvari pod kontrolom

Golema željeznica prolazi kroz bajkovito selo u Alpama, staje na željezničkom kolodvoru ili jednoj od četiri željezničke postaje, uzdiže se na visinu od gotovo tri metra, prolazi kroz brojne tunele te preko nekoliko mostova. Osim toga, mogućnost promjene dana i noći, svjetlosni i zvučni efekti te kiša dodatno oživljavaju dojam prave željeznice.

– U jednom trenutku na maketi može biti dvadeset vlakova i drugih vozila. Nema sudara, no kada se dogodi zastoj, sve vidimo na kamerama i brzo reagiramo – priča nam Domagoj pokazujući kako rade autići koje su sami proizveli i spojili ih kako bi mogli voziti po pruzi.

IMG_1339

Za red i disciplinu na željeznici zadužena je kontrolna točka, odnosno računalo s 12 monitora na kojem je sve jasno vidljivo. Bilo kakav trag, zastoj ili pogreška u sekundi se očitava na ekranu.

Iako vrlo jedinstvena, maketa je, kažu nam maketari, vrlo posjećena. Dnevno ih posjećuje sedamdesetak ljudi, a u vrijeme kada je ekipa našeg portala posjetila Backo Mini Express, odnosno u vrijeme kada prostor nije otvoren za posjetitelje, maketu su došli pogledati otac i sin koji su žarko htjeli vidjeti makete vlakića.

Photo galerija (27 slika)

Izrazito pristupačno osoblje, jedinstvena maketa na ovim prostorima, te doživljaj vožnje vlakom u umanjenim uvjetima prava su poslastica za turiste koji su pohrlili posjetiti Backo Mini Express. Dođite, nećete požaliti.

Korisne informacije:

Adresa: Gundulićeva 4

Radno vrijeme za posjetitelje:

Petkom i subotom

10:00 – 18:00

Komentari