Otkrijte vaš tip gladi

Piše
x-ica tim

Jan 16, 2020

Kada je u pitanju glad otkrijte koje osjetilo je vaš okidač. Umjesto začaranog kruga beskonačnih, neučinkovitih dijeta, detektirajte i otklonite problem.

Gladne oči

Ne kaže se bezveze da nije preporučljivo odlaziti u kupovinu kad si gladan jer ćeš najvjerojatnije pretjerati i kupiti sve ono što treba i ne treba. Gladne oči i prazan želudac mogu biti kobna situacija po vaš novčanik i liniju.

Rješenje ovog problema je da prilikom obroka ugasite sve medije od smartphona, televizora, laptopa, tableta i novina te se koncentrirate na pripremu hrane. Bogato ukrasite svoj stol makar objedovali sami i uživajte u svakom zalogaju.

Gladna usta

Ova vrsta gladi izraženija je kod osoba koje svijet najradije istražuju osjetom opipa. Potreba za osjetom različitih tekstura varira ovisno o genetičkim, obiteljskim i kulturološkim faktorima.

Ako ste taktilni tip, vašem užitku u hrani pomoći će priprema iste namirnice na različite načine jer ovisno o tome kuhate li je, pečete ili je jedete sirovu, njezina tekstura se mijenja i vaše nepce će uživati. Priuštite si stoga u svakom objedu jela različitih tekstura od kašaste i meke do hrskave i krute hrane.

Gladan nos

Zašto kada smo bolesni nemamo apetita, a hrana nam je manje ukusna? Zato što nam naše osjetilo njuha koje ima sposobnost detektirati na desetke tisuća mirisa omogućuje uživanje u hrani.

Prije svakog obroka pomirišite svoju hranu na tanjuru i upijajte mirise koji dolaze iz smjera kuhinje. Budite maksimalno koncentrirani na ono što jedete i pijete tako da uživate u svakom zalogaju i gutljaju.

Gladan trbuh

Kako biste zavarali glad želuca, pokušajte popiti dvije čaše vode prije svakog obroka i naučite osluškivati svoj želudac koji vam šalje signale poput osjećaja praznine ili kruljenja. Moguće je da zapravo niste gladni, već se radi o osjećaju tjeskobe ili uzbuđenja koji se mogu osjetiti kao grčevi u želucu. Trudite se jesti sporije, duže žvakati hranu, općenito usporiti ritam prilikom konzumiranja hrane.

Gladno srce

Gladno srce ili emotivna glad javlja se kad osoba u hrani pronalazi utjehu. No, budite sigurni da će mamina juhica ili bakini kolači popuniti prazninu u želucu, ali ne i prazninu u srcu.

Sljedeći put kada vam dođe kriza, umjesto prejedanja radije prošetajte, poslušajte omiljeni CD ili iznenadite neku dragu osobu telefonskim pozivom.

Gladan duh

Naše tijelo zna najbolje što je dobro za njega, ali mi ga najčešće ne znamo ili ne želimo slušati. Gladan duh proizlazi iz naših sukoba o prehrambenim navikama, novim saznanjima o nutricionističkim pravilima i dijetama kojima samo dodatno iscrpljujemo svoj organizam.

Ono što odgovara jednoj osobi ne znači da odgovara i vama. Za promjenu osluškujte svoje tijelo i organizam.

Komentari