Zanimljivosti o Splitu koje sigurno niste znali

Piše
Kristina Josić

Jun 24, 2015

Iskoristila sam produženi vikend i zaputila se u Split. Kako bih napravila plan razgledavanja, konzultirala sam se popularnom USE.it mapom i otkrila neke zanimljivosti.

1. Od Egipta do Splita

Dioklecijan, kao veliki obožavatelj egipatske kulture, za svoga vijeka donio je mnoge sfinge iz Egipta u Split. Do sada ih je pronađeno dvanaest, a najpoznatije dvije su na Peristilu i ispred Jupiterova hrama. Po dolasku kršćana, sve sfinge su uništene kao osveta njihovim progoniteljima. Ljudi su vjerovali da su sfinge enigmatska stvorenja koja su zadavala zagonetke onima koji su htjeli proći pored njih. Po legendi, smrt je bila kazna za one koji nisu znali odgovor na zagonetku.

Connie Ma

2. Najprodavanije djelo renesanse

Marko Marulić, poznati splitski pisac s prijelaza 15. u 16. stoljeće, bio je toliko popularan za svog vijeka da je jedna od njegovih knjiga tiskana i izdana u Japanu.

3. Crveni peristil

1968. godine, skupina umjetnika obojala je peristil u crveno. To je interpretirano na različite načine. Neki su vjerovali da je to protest protiv komunizma, a neki da je riječ o klasičnom djelu vandalizma. Umjetnici su dovedeni pred sud; dvojica su počinila samoubojstvo, a do dana današnjeg nije razjašnjeno koji su motivi za to djelo bili.

4. Grgurov penis

Nedaleko od spomenika Grgura Ninskog, na rubu kamene građevine se nalazi željezna cijev, udignuta od kolnika. Lokalci daju objašnjenje po kojem željezna cijev predstavlja upravo Grgurov penis. Priličnije je da je riječ o gradskoj zafrkanciji, a ne lokalnoj legendi.

Clark & Kim Kays

5. Sportski grad Split

Jedan od raširenijih stereotipa o Dalmatincima je da su lijeni. Međutim, Split je grad s najvećim brojem olimpijskih medalja po broju stanovnika. Mnogi hrvatski sportaši rođeni su upravo u Splitu: Đurđica Bjedov, Toni Kukoč, Ivano Balić, Blanka Vlašić, Goran Ivanišević i drugi.

Jeste li upoznati s ovim činjenicama? Što biste dodali od zanimljivosti o gradu Splitu?

Izvor: USE-IT Split

Komentari