Ovako je izgledao “Facebook naših baka”

Piše
Domagoj Vušak

Aug 18, 2015

U Knjižnici grada Zagreba otvorena je izložba “Facebook naših baka” povodom koje su predstavljeni stari spomenari, a najstariji datira iz 1839. godine.

Autori izložbe su Željka i Igor Novaković, zagrebački bračni par koji se skupljanjem starih spomenara počeo baviti sasvim slučajno.

Sve je počelo slučajno

– Moj muž je, tražeći staru ploču od Rolling Stonesa, slučajno pronašao spomenar iz 1910. godine na internetskom oglasniku. Zainteresirao se, osvojio ga je duh tog vremena, a kako piše reklame, spomenari su mu postali vrlo zanimljivi. Tako smo počeli skupljati spomenare – objašnjava nam Željka Novaković, autorica izložbe.

IMG_0792

Nakon kupnje prvog spomenara, krenulo je traženje novih po raznim buvljacima, sajmovima i internetskim oglasnicima, a svaki vikend zbirci bračnog para Novaković pridružen je novi komadić povijesti. Prošlo je punih pet godina od kupovine prvog spomenara u zbirci bračnog para Novaković do izložbe koja se ovih dana održava u Zagrebu. Naziv izložbe, “Facebook naših baka“, bio nam je vrlo zanimljiv, pa smo odlučili saznati kako je došlo do tog imena.

Facebook je današnji spomenar

– U dosta spomenara postoje fotografije djevojaka gdje su im druge djevojke i mladići ostavljali komentare na fotografiju. Danas radimo to isto, samo što to nazivamo Facebook. Dijelimo slike, a drugi nam komentiraju fotografije i daju nam svoje mišljenje, objasnila nam je Novaković.

IMG_0662

Iako spomenari imaju dosta sličnosti s Facebookom, oni su bili puno intimniji. Pomno se razmišljalo kome će se darovati i što će se u njemu napisati.

– Odnosi su, čini nam se, bili iskreniji. Facebook je javan, svi sve mogu vidjeti, dok su spomenari bili tajni i mogao ih je vidjeti samo onaj kome ga je vlasnik odlučio pokazati, dodaje Novaković.

Spomenar iz 1839. najstariji je primjerak

Najstariji spomenar iz kolekcije nastao je davne 1839. godine u Ogulinu, a kupljen je na sajmu u Beču. Sami pogled na njega ulijeva strahopoštovanje, a slično mišljenje dijeli i sama autorica izložbe.

IMG_0809

Najstariji primjerak iz kolekcije star više od 165 godina.

– Spomenar je prošao dva rata, tri države i to je nevjerojatno. Kada pomislite što su neki od ovih spomenara preživjeli, a danas ih gledamo ovdje, to je zaista fascinantno.

U kolekciji obitelji Novaković nalaze se spomenari i nekih poznatih osoba, a nama je zapeo za oko onaj u kojem se nalazi crtež i poruka ekscentričnog pjesnika Predraga Raosa. Osim njega, u kolekciji se nalazi spomenar bake književnice Sanje Pilić, balerine Marice Krupljanić, operne pjevačice Majde Paipst i drugih.

Photo galerija (36 slika)

Izložba je produžena do 10. rujna

– Ja sam pisala spomenar, meni je to bila fora. Sada dolaze generacije koje ne znaju što su spomenari i gledaju ih u čudu nemajući pojma što je to. Nekad je pisanje spomenara bila čast, bila je to posebna bilježnica koja se dobivala za posebne prigode. Upisati se u nečiji spomenar bila je čast, a djevojke su ga čuvale do udaje, zaključila je Željka Novaković.

Izložbu “Facebook naših baka” moguće je pogledati u Knjižnici grada Zagreba do 10. rujna. Ulaz je besplatan, a svi koji imaju stare spomenare i voljeli bi ih podijeliti mogu se javiti bračnom paru Novaković.

Komentari