O mom faksu – TTF

Piše
Ana Leko

Sep 21, 2015

Studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Dora Fanjek, podijelila je s nama svoje dojmove i iskustva studiranja na tom faksu. Što se sve može naučiti, koje su prednosti, nedostatci i izazovi TTF-a te koje joj se sve mogućnosti pružaju nakon diplome.

Dora Fanjek je apsolventica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu gdje završava tekstilni i modni dizajn. Po završetku studija biti će teoretičarka mode.

Nekoliko riječi o fakultetu

_MG_9277Studirati na TTF-u

TTF je jedini fakultet u Hrvatskoj koji vam nudi obrazovanje iz područja mode. S obzirom da bi studij mogli okarakterizirati kao interdisciplinarn, nudi mnoštvo kolegija koji pristupaju modi s različitih stajališta.

Izazovi i najteži kolegiji

Izazov fakulteta je pronaći svoj put tijekom studiranja i odlučiti kojim se aspektom mode želite baviti. Kao fakultet TTF nije težak i predmete je lako savladati, ali zahtijeva puno truda i vremena koje treba uložiti u svoj rad. Pri tome ne mislim samo na predmete koji zahtijevaju vaš kreativni angažman – crtanje, modna ilustracija, modni dizajn, već i na vaš razvoj i učenje izvan predavaonica.

Smjerovi na TTF-u

Već pri upisu na preddiplomski bira se smjer između Tekstilne tehnologije i inženjerstva i Tekstilnog i modnog dizajna.

Nakon prediplomskog imate dobar izbor diplomskih studija – Kostimgrafija, Modni dizajn, Dizajn tekstila, Teorija i kultura mode, Industrijski dizajn odjeće, Industrijski dizajn tekstila i nekoliko isključivo inženjerskih smjerova.

Odlična mogućnost koja vam se nudi je da možete kao izborne predmete slušati kolegije s bilo kojeg smjera. Na taj način vi se možete širiti i izvan područja koje ste odabrali.

Prednosti Tekstilno-tehnološkog fakulteta

Kao studentica modnog dizajna mogu reći da je glavna prednost fakulteta to što je jedini koji vam nudi diplomu iz ovog područja i to što služi kao odličan početak ako se želite dalje obrazovati izvan Hrvatske. Velika prednost je relativno mali broj ljudi koji se upisuje i male grupe tijekom slušanja kolegija i rada na praktikumima. Zbog toga je odnos s profesorima puno otvoreniji, a vaša mogućnost razvoja prilikom studiranja je veća i individualna.

Projekti na fakultetu

Kao studenti modnog dizajna možete se prijavljivati na razne natječaje koje fakultet prati i objavljuje, koji će vam donijeti neko iskustvo u praksi. Najznačajniji projekt TTF-a za studente je Modni Ormar koji se održava jednom godišnje. To je nešto kao mali “fashion week” TTF-a. Studenti imaju prilike predstaviti svoje kolekcije i svoje radove. S obzirom da je odlično posjećen i popraćen, te da u žiriju sudjeluju gosti iz europskih fakulteta i institucija odlična je prilika da vas netko zamijeti.

Osobni plan

Želje i planovi nakon studija

Ljubav prema modi oduvijek postoji u meni, a kroz život se taj kreativan odnos prema odjeći posebno razvijao. Odlukom da upišem Tekstilno-tehnološki fakultet to je preraslo u nešto čime se želim baviti u životu. Situacija u Hrvatskoj je, nažalost, takva da mladi dizajneri nemaju puno prilike nešto konkretno napraviti. Tržište je malo, a konkurencija velika, stoga sam odlučila pokrenuti svoju priču u obliku dućana/studija u kojem se mogu unajmiti torbice i modni dodatci.

Prijedlozi i savjeti za brucoše

Tekstilno-tehnološki fakultet nudi vam dobre temelje za obrazovanje, no kao i svaki fakultet na vama je koliko ćete se dodatno angažirati kako biste se kreativno razvili i istaknuli od kolega. Svijet mode u Hrvatskoj je malen, a u svijetu izuzetno konkurentan, tako da ako se odlučujete za ovaj studij, čeka vas puno osobnog angažmana ako želite uspjeti.

Korisne i zanimljive informacije

Tekstilno-tehološki fakultet u Zagrebu nalazi se u Prilazu baruna Filipovića 28a. Samostalni studiji tekstila i tekstilne tehnologije u Hrvatskoj po prvi su puta organizirani početkom šezdesetih godina, istovremeno kao studij na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu (isprva samo kemijskog, a kasnije mehaničkog i odjevnog smjera) i kao tri nezavisne više škole, u Dugoj Resi, Varaždinu i Zagrebu.

Kontakti

Web: www.ttf.unizg.hr

e-mail: fakultet@ttf.hr

Centrala tel: 01/ 3712 500

Studentska referada tel: 01/ 3712 506 i 01/ 3712 503

Komentari