X-ica ekskluzivno zavirila u Muzej torture

Piše
Domagoj Vušak

Jul 10, 2015

Kamera portala X-ica ekskluzivno je ušla u prostore Muzeja torture prije samog otvorenja. Provjerite…

Tortureum, muzej torture koji posjetiteljima nudi pogled na jedinstvenu zbirku naprava za mučenje i egzekuciju od antičkih vremena do suvremenog doba, otvoren je danas u samom centru Zagreba.

Podsjetnik na nasilje prema drugome i drugačijem

Kamera X-ice ekskluzivno je ušla u prostorije muzeja, a autorica arhitektonskog postava muzeja i voditeljica projekta, Ana Dana Beroš, iz prve nam je ruke predstavila kolekciju sprava za mučenje i drugih oblika torture koji se nalaze u muzeju.

– Investitor Vedran Vranić bio je godinama zainteresiran za izgradnju ovakvog muzeja. Nakon višegodišnjih putovanja Europom i brojnim posjetima sličnim muzejima poželio je otvoriti posebniji, mrvicu drugačiji muzej torture u Zagrebu. Ideja Tortureuma je biti jedan od podsjetnika na povijest čovječanstva u kojem, iz straha prema nečem nepoznatom ili drugačijem, nastaje nasilje – objasnila nam je Ana.

S više od 70 instrumenata i sprava, koji već na samu pomisao tjeraju ljudima strah u kosti, Muzej zorno prikazuje sliku nasilja kroz povijest. Posjetitelji mogu vidjeti vjernu repliku giljotine iz 1792. s Bergerovim mehanizmom iz 1889. godine, sjekiru koja se njiše i ide sve niže prema osobi, maske za sramoćenje i mnoge druge predmete.

– Osim na fizičku, stavili smo naglasak i na druge oblike torture. Željeli smo postići da se posjetitelji zapitaju u kakvom svijetu danas žive – dodaje Ana.

Interaktivan muzej koji će vas vratiti u mračno doba torture

Od same ideje do konačnog ostvarenja projekta, kaže nam Ana, prošlo je tek nekoliko mjeseci. Radnici su počeli izrađivati prve replike početkom godine, a organizatori su vrlo zadovoljni obavljenim poslom.

– Zamisao je da muzej bude interaktivan. Eksponati će se moći dirati, isprobavati, a posjetitelji će jednu minutu svog života provesti u tamnici. Osim toga, imat ćemo zabavne i edukativne sadržaje kojima ćemo pokušati ljudima predočiti neke dijelove povijesti – kaže nam zagrebačka arhitektica makarskih korijena.

Uz zvučne i svjetlosne efekte, muzej je napravljen kao kazališni set, dok je raznim svjetlima i mračnim prostorijama zorno dočarana mračna atmosfera povijesti mučenja. Povijest pojedinog instrumenta za mučenje posjetitelj može proučiti kroz posebno osmišljene multimedijske vodiče, s originalnim audio i video sadržajima. Posebna je atrakcija tamnica, minijaturna i pothlađena prostorija u kojoj posjetitelj može provesti minutu svoga života, u mrklome mraku iščekujući neizvjesnu budućnost.

Photo galerija (22 slika)

Službena stranica

Facebook

Komentari