Festival pašte u Žminju

Piše
Ana Leko

Jul 05, 2015

Nakon ovog ukusnog festivala par kila smo teži, ali nije nam žao, jer smo posjetili novi gurmanski svijet gdje su vrhunske delicije pripremali kulinarski majstori na 2. istarskom festivalu pašte – Pašta i još svašta

Redakcija portala x-ica.com puno radi kako bi vam omogućila što više informacija, zanimljivosti, aktualnih tema i priča. Ali, kao i svi, moramo ponekad odahnuti i nešto fino pojesti. Pa se istarski dio redakcije odlučio počastiti pravim delicijama. Sjeli smo na naš mali motorin i zapičili u Žminj na Festival pašte, a kako novinarski posao nikad ne spava – spojili smo ugodno s korisnim.

Žminj se nalazi četrdesetak kilometara od Pule, malo iza Svetvinčenta, i po staroj cesti je to jedna ugodna, lagana vožnjica kroz prekrasnu prirodu po uređenoj cesti. Kad smo došli u Žminj, obišli smo savršeno očuvane zidine i ušli u centar grada gdje nas je dočekalo carstvo gastronomije.

Makaruni, ravioli, pljukanci, fuži, krafi i druge pašte svih boja i oblika. Ruku pod ruku s paštom ide naravno i sir – ovjčji, kravlji, kozji, dimljeni, mladi, stari, škripavi – pa pršut, kolači i druge razne slastice. U Istri ništa ne može proći bez tartufa pa su i na ovom Festivalu oni bili apsolutni hit u svim svojim varijacijama. Svatko ima svoju štoriju o tartufima, netko ih obožava, netko ih ne može ni nacrtane vidjet’, a mi samo znamo da su jaaaaakooo skupi, da smiješno izgledaju i da svi pričaju o njima. Morali smo ponešto od toga probati, a teško se nešto može posebno izdvojiti, pa ćemo krenuti redom.

Bilo je tu umaka svih vrsta – laganih i blagih, s maslinama, povrćem, od rajčice i druge varijacije, a posebno ćemo zapamtiti jedan turbo ljuti nakon kojeg smo rigali vatru i popili na eks pola litre vode, ali tko voli nek’ izvoli.

A sir…ajmee, pa to je raj za okusne pupoljke. A kad nam je dobri striček friško narezao pršuta, uz malo toga finoga sira stvorila se takva sinergija okusa koja se riječima ne može opisati.

Nakon laganog predjela, morali smo stići i do pašte. Nakon toga smo sigurno par kila teži jer tih kombinacija se čovjek ne može zasititi. Makaruni s vrganjima, makaruni sa škorupon, fuži sa šugon od kokoške, tartufima, ombolom, piletinom, gljivama…ma za prste polizat’. A ono što nas se najviše dojmilo je pašta od čokolade sa skutom i nekakvim malim mrvicama (nismo uspjeli skužit’ što su)  koje imaju pikantni after effect.

Nije nedostajalo ni pića – cijela lepeza finih slatkih rakijica i likera, malo jačih rakijica za one hrabrije i baždarene i mnogobrojna vina.

Osim ovih svih gastronomskih užitaka Festival pašte imao je i popratni program. Cooking show, radionice izrade pašte, dječje radionice, zabavni program, prezentacije novih i tradicionalnih receptura, mala kulinarska radionica na kojoj su klinci učili sami raditi tjesteninu, grupica zabavljača koja je animirala publiku, teta na štulama koja je plesala s posjetiteljima i bend čiji članovi svojim sviranjem i pjevanjem mogu zasjeniti neke popularne izvođače.

Ali da previše ne duljimo – u opuštenoj atmosferi gdje se sjedi na balama sijena nama je Festival pašte otkriće na kojem smo se naplesali, naguštali u delicijama i odlično zabavili. Kažu da slika govori tisuću riječi stoga pogledajte našu galeriju fotografija i neka vam malo rastu zazubice jer stvarno je bilo mmmmm njam njam.

Photo galerija (29 slika)

2. istarski festival pašte u Žminju – Pašta i još svašta – održao se u prelijepom ambijentu na pjaci „Zad Kaštela“ 3. i 4. srpnja, a organizirator je Turistička zajednica općine Žminj.

>>>>Svetvinčenat

Komentari