Upoznajte Brunu i Dinu

Piše
Daria Bićanić

Jul 09, 2015

Ljudima nepoznat, grad na Dalekom istoku, središte je jednog od najmasovnijih sportskih događaja. Koliko Zagrepčani poznaju Južnu Koreju doznali smo od prolaznika, a s događajem u Gwangjuu upoznali su nas Bruno Erent i Dino Rupčić.

Ljetna univerzijada koja je ove godine okupila preko 14 tisuća sportaša iz 170 zemalja, Hrvatskoj je do sada donijela jednu medalju, i to srebrnu koju je osvojila judašica Andrea Bekić.

Neposredno pred odlazak u daleku Južnu Koreju, jedni od hrvatskih predstavnika, Bruno Erent i Dino Rupčić, približili su nam 28. Ljetnu univerzijadu.

Spomenuti sportaši, dobrim rezultatima u zadnjih godinu dana osigurali su si nastup u Gwangjuu, gradu održavanja Ljetne univerzijade.

Bruno nam je otkrio o čemu razmišlja dok hoda i do dva sata, a od Dine smo doznali kako rješava nesuglasice s partnerom u čamcu ukoliko dođe do neslaganja među njima. Zanimalo nas je što naprave u slučaju da im se taktika razlikuje.

Bruno Erent, diplomirani kineziolog, Hrvatsku će predstavljati u atletskoj disciplini – brzom hodanju. Bruno se dugi niz godina bavio trčanjem, ali uslijed učestalih ozljeda koje su ga redovno pratile iz sezone u sezonu, prebacio se na brzo hodanje. Iako se ovom disciplinom bavi tek godinu dana, Bruno je skinuo nekoliko državnih rekorda. Posebno se ističe rekord na 10 000 m koji je četiri desetljeća držao Valerijan Pupovac.

Dino Rupčić, veslač je HAVK Mladost, i u ovom je sportu dvanaest godina. Ovaj student Kineziološkog fakulteta na Univerzijadi je veslao u paru s Marijanom Filipovićem. Natjecali su se u dvojcu na pariće za lake veslače i zauzeli deseto mjesto u B finalu utrke na 2 000 metara.

Proveli smo jedno poslijepodne u ugodnom druženju s mladim sportašima koje smo pokušali naučiti neke korisne riječi korejskog jezika. Nadamo se da im služe te da se nisu izgubili niti ostali gladni i žedni.

Koliko su blizu bili u prognoziranju rezultata i koje su si savjete međusobno dali, možete doznati u prilogu.

Za one koji nisu dobro upoznati s veslanjem, ovaj se sport čini, barem što se tiče ozljeda, bezazlen. Međutim, od Dine doznajemo da u veslanju često zna doći do ozljede rebara, a bolovi u lumbalnom dijelu kralježnice su svakako prisutni. S druge strane, Bruno koji je tijekom trčanja imao nekoliko ozljeda, otkriva nam da su u brzom hodanju ozljede minimalne ako je tehnika pravilna.

Photo galerija (3 slika)

Nastup na Univerzijadi je sam po sebi veliki uspjeh na čemu i čestitamo našim sportašima. Boravak u dalekoj Južnoj Koreji sigurno im je veliko sportsko iskustvo na kojem se osim sportskih izazova, vjerujemo, dobro zabavljaju.

Nadam se da dečkima neće zatrebati, ali za svaki slučaj – Gil uil il a bo ryut seum nida (Izgubio sam se).

>>> 28. Ljetna univerzijada u Gwangjuu

Komentari