Dobre ideje Ognjena Ivanovića

Piše
Ana Leko

Sep 27, 2015

Album Zagreb Nekad i Sad  svojevrstan je odmor između video klipova na YouTubeu, zabavno je i natjera me da se malo prošetam po gradu i uživam u njegovim ljepotama.

Za svaki posao, hobi, ali i uspjeh potrebna je dobra ideja. To zna i Ognjen Ivanović, idejni začetnik YouTube kanala pod imenom Dobre Ideje. Ognjen i njegova djevojka Dragana Momčilović već više od pet godina rade video uratke, koristeći razne tehnike video monteže, od stop motiona, pa sve do animacije. Kao potpuni amateri, započeli su s tim hobijem kako bi se odmaknuli od svakodnevnice i u slobodno vrijeme radili nešto kreativno što ih zabavlja i veseli.

Svoj prvi video na YouTube kanalu objavili smo 1. aprila 2010. godine. Datum je došao sasvim slučajno, ali s obzirom na tematiku i stil naših video klipova ispalo je vrlo simbolično. Logično je bilo da pokrenemo i YouTube kanal jer je to odličan i jednostavan način za prezentaciju.

Svaki video koji su Ognjen i Dragana napravili koštao je punih nula kuna. Kad su počeli s tim, snimali su običnom kamerom na mobitelu i montirali na starom računalu. To potvrđuje da je za hobi i kreativnost potrebna dobra volja i vrijeme, a ne debeli novčanik.

Prvi filmići snimljeni su mobitelom, a sada već koristimo bolje fotoaparate, razmišljamo o rasvjeti i detaljima kojima prije nismo davali previše pozornosti. Svakim novim videom podiže se ljestvica i vide se pomaci u kvaliteti rada.

Ognjen inspiraciju pronalazi svugdje i naglašava kako bez Draganine realnosti ne bi sve bilo tako dobro.

Dragana je ženska ruka, drugačijeg razmišljanja. Neke moje ideje možda nisu dobre, stalno sam u oblacima, a ona je realna, pa me spusti na zemlju kada odlutam. Tako se nadopunjavamo i zajedno dođemo do onoga što je dobro i što se isplati realizirati.

Njihov je kreativan rad prepoznao i producent Jaya Lenoa koji ih je kontaktirao i pozvao da sudjeluju u svjetskom YouTube natjecanju. Osim toga, Draganin i Ognjenov filmić A4 papirko pobjednik je po glasovanju žirija na natječaju kratkog amaterskog filma doFuraj svoj film u sklopu Pula film festivala 2013. godine.

Osim montiranja video klipova, Ognjen je počeo fotogafirati Zagreb, na malo drugačiji način, sistemom slika u slici. Staru fotografiju određene lokacije u gradu fotografira na toj istoj lokaciji danas.

S fotoalbumom Nekad i Sad koji objavljujem na facebook profilu Dobre Ideje započeo sam u studenom prošle godine. To je svojevrstan odmor između video klipova na YouTubeu. Inače radim uredski posao, u slobodno vrijeme smišljam i montiram video klipove i trebalo mi je nešto kao odmak. Ovo mi je zabavno i natjera me da se malo prošetam po gradu i uživam u njegovim ljepotama. Taj koncept fotografiranja nije moja ideja, inspirirao me čovjek koji spaja filmske lokacije sa stvarnim, trenutnim lokacijama.

Ovaj fotoalbum Ognjen Ivanović radi iz čistog užitka. Publika je prepoznala njegov rad, a Ognjen bi volio čak i kada bi to možda motiviralo druge ljude da naprave tako nešto.

S fotoalbumom Zagreb – Nekad i Sad priča nije stala. S obzirom da Ognjen radi video klipove logičan slijed je bio izrada filmića od tih fotografija. To je bio veliki projekt za koji mu je trebalo puno vremena, jer sadržava gotovo 1500 fotografija.

Budući da je filmić Zagreb – Nekad i Sad Ognjenu oduzeo puno vremena, neki drugi planovi su bili stavljeni na čekanje. Ali sad, kada je to gotovo, može se posvetiti drugim planovima i Dobrim idejama. Tako možemo očekivati još poneki filmić, duhovite Božićne pjesme, brojne autorske skladbe i druge zabavne i kreativne Dobre ideje.

Sve Ognjenove video klipove možete pogledati na YouTube kanalu Dobre ideje i pratiti na facebooku.

Komentari