Najpreciznija svjetska ruka – Boris Krčmar

Piše
Daria Bićanić

Oct 30, 2015

Peterostruki svjetski prvak u elektroničkom pikadu, Boris Krčmar, u deset godina nanizao je “bezbroj” državnih, europskih i svjetskih rezultata u jednom od najmlađih sportova. Upoznajte čovjeka koji je 58 puta za redom pogodio bull, i naravno, trenutno je svjetski rekord u njegovim rukama.

Poznato je da smo pikado godinama povezivali s kafićima i litrama piva gdje su prijatelji pokušavali jedan drugome dokazati tko je bolji u izbacivanju strelica. Danas su stvari drugačije, a pikado je sport kojim se bave profesionalci. Jedan od njih je i Zagrepčanin, Boris Krčmar.

Nije ni čudo da je Boris počeo dijeliti svoje pehare prijateljima i poznanicima jer prvo što smo mogli primijetiti kad IMG_9298smo posjetili aktualnog svjetskog prvaka bilo je “brdo” pehara i medalja s različitih nastupa na državnoj, europskoj i svjetskoj razini.

Prvi Hrvat koji je nastupio na svjetskom prvenstvu profesionalne PDC federacije, Boris Krčmar, do danas iza sebe ima 10 svjetskih medalja, a od toga je osam zlatnih (2 su srebra sa svjetskog kupa), 24 europske (europska prvenstva, pojedinačno, ekipno) i 16 državnih medalja. Za deset godina profesionalnog igranja pikada, impresivne brojke i ostvarenja.

Kao u većini sportova u Hrvatskoj, ni status pikada nije na onoj razini na kojoj bi trebao biti ako se u obzir uzme podatak da imamo čovjeka koji je pet puta uzeo svjetski naslov. Usprkos ne baš sjajnom odnosu našeg Sportskog saveza prema Borisu, ali i ostalim uspješnim hrvatskim sportašima, ovaj svjetski prvak uspijeva raditi ono u čemu je najbolji, a usput i uživati. Ne skriva ni to da ruke znaju zadrhtati uoči velikog natjecanja.

Još uvijek večer prije važnog natjecanja prisutno je uzbuđenje i iščekivanje samog početka. Naravno, i ruke znaju zadrhtati na početku, ali to je kratkog trajanja.

Peterostruki svjetski prvak trenira svakodnevno, ali uz treninge i pripremu, talent smatra ključnim faktorom uspješnosti u ovom sportu.

Prema riječima Borisa, veliki dio pobjede nosi i strategija. Nema uspjeha u onom našem amaterskom igranju da samo gađaš pa ćeš na kraju kalkulirati. Matematika nosi veliki značaj i iznimno je bitno pratiti kako najlakše doći do izlaza, ali pri tome biti i upoznat s trenutnim stanjem protivnika.

Sami rezultati govore u prilog najboljem hrvatskom pikadistu koji uz aktualni naslov svjetskog prvaka trenutno drži i svjetski rekord u bullu. Koncentrirani Boris uspio je 58 puta za redom pogoditi bull mete i postati Bull Master.

THE WORLD 2015 STAGE 1 [BULL MASTER]Boris Krcmar the world record!!!He hit 58 times!#WORLDRECORD

Posted by THE WORLD SOFT DARTS WORLD CHAMPIONSHIP on Saturday, 4 April 2015

Od Borisa smo naučili dosta o pikadu pa tako i da su mete u Europi manje od onih u Aziji te je potrebno vremena da se naviknete na tu razliku. Horizontalna udaljenost od centra mete do linije bacanja iznosi 2,37 m, a dijagonalna 2,93 m pa ako imate priliku, počnite vježbati jer samo će najbolji dobiti priliku ZAIGRATI s Borisom Krčmarom. Naravno da šanse za nekim rezultatom nemate jer je lakoćom dobio i mene, a dobra sam (bar sam mislila iako mi je i početni stav već bio neispravan), ali bar možete s nevjericom gledati i pitati se kako svaki put baš sredina.

Jesi i ti tamo neka faca u pikadu?
Dokaži to!
Boris izaziva tebe i tvoju ekipu na partiju pikada!

Prijavi se mailom na info@x-ica.com i zaigraj pikado u ugodnoj atmosferi Sunshine Inna protiv peterostrukog svjetskog prvaka Borisa Krčmara!

Spomenuli smo da se Boris natječe u elektroničkom pikadu koji se razlikuje od klasičnog, između ostalog, po težini strelica koje su u klasičnom pikadu između 20 i 25 g, a u elektroničkom su nešto lakše – 16 grama. Isto tako, strelice kod klasičnog pikada imaju metalni vrh, a kod elektroničkog plastični.

Zanimljivo je da je pikado jedan od najmlađih sportova. Službeno je priznat kao sport u Engleskoj tek 2005. godine. Ali unatoč tom podatku, riječ je o jednoj od najstarijih poznatih igara (igrao ga je i kralj Henry VIII). Iako je pikado kao sport relativno mlada grana, hrvatski pikadist uspio je iskoristiti svoj talent i znanje tako dobro da mu mnogi sportaši mogu zavidjeti na tolikom sportskom uspjehu.

Borisa uskoro očekuje zadnji turnir u Taipeiju 28. studenog koji je dio Masters serije, profesionalne svjetske lige. Trenutno se nalazi na trećem mjestu ljestvice, a mi se nadamo, baš kao i Boris, da će ruka biti mirna i precizna te da će ih sve prestići i još jednom potvrditi svjetsku klasu.

U svojoj sportskoj karijeri, Boris je proputovao svijet uzduž i popreko, i jasno, osvojio sve što se moglo osvojiti. U ovom trenutku u svijetu ne postoji nikakv naslov, natjecanje, medalja, priznanje, a da ga Krčmar nije osvojio. Jedna od njegovih želja je i nastup na turniru u Australiji jer je to jedini kontinent na kojem još nije igrao.

Pa, nek’ se među metama nađe i Australija. Zapravo, ne sumnjamo nimalo da će pogoditi željenu metu.

Photo galerija (5 slika)

Spomenut ćemo i koristan podatak studentima Kineziološkog fakulteta. Upravo je Boris Krčmar glavna “zvijezda” knjige Pikado čiji su autori, između ostalih, i profesori Kineziološkog fakulteta – Mario Kasović i Vlatko Vučetić, koji su s Borisom vršili mjerenja te ih iskoristili kako bi opisali strukturalnu analizu pikada.

A Boris, kao budući student na Kineziološkom fakultetu jer će sljedeće godine upisati Studij za izobrazbu trenera i to na usmjerenju svog sporta, učit će iz literature koja je pisana po njemu. Ili bolje rečeno, u startu će imati manje posla. 🙂

Komentari