Hrgović: Da je boks ilegalan, boksao bih i dalje

Piše
Daria Bićanić

Nov 03, 2015

Sportaš u pravom smislu te riječi, boksač Filip Hrgović, prisjetio se jednog od svojih prvih udaraca nakon kojeg je i zagrizao za boks i danas došao do naslova europskog prvaka u superteškoj kategoriji.

Iza hrvatskog boksača, Filipa Hrgovića, uspješna je i naporna sezona u kojoj je izborio nastup na Olimpijskim igrama u Riju sljedeće godine, a u razmaku od samo dva mjeseca uspio je osvojiti naslov europskog prvaka u superteškoj kategoriji te biti peti na Svjetskom prvenstvu u Dohi.

Njegova najveća boksačka želja je olimpijsko zlato, a prva prilika za osvajanje pobjedničkog postolja pruža mu se već nagodinu.

Očekivanja su najveća. Moje želje su najveće. Ja živim za olimpijsko zlato i sve ću napraviti za njega. Sad sam na Svjetskom prvenstvu htio biti prvi, a bio sam peti. To je tako u boksu, u životu. Ne možeš uvijek dobiti sve što želiš.

Do ostvarenja svog sportskog uspjeha, Filip mora pobijediti neka od najboljih boksačkih imena koja će stajati nasuprot njemu u ringu i kojima će nastojati pokazati svoj najbolji boks.

Konkurencija se vrti oko nekoliko poznatih imena koja su u vrhu. Jako dobro ih znam i veselim se Olimpijskim igrama, baš zato što na Svjetskom prvenstvu nisam pokazao svoj najbolji boks i zato da pobijedim sve te dečke koji možda misle da su bolji.

Volim ovakav način života i odlučio sam se za njega

Boks, sport koji u svom izvornom obliku podsjeća na tučnjavu, Filip je počeo trenirati zbog viška energije koju je imao kao dječak. To je bila ona jedna pubertetska faza u kojoj je energični i zaigrani Filip potražio boksački klub i do danas ostao u ringu. Odlučio se za boks, odlučio se za sportski život i izdržat će koliko god treba.

Ja volim ovaj način života i nije mi to muka. U nekim trenucima je, ali ja sam se odlučio za to jer to volim, volim trenirati i živjeti zdravo.

Iako u svojim šakama ima već puno mečeva, Filip pamti svoje početke, ali i neke od prvih primljenih udaraca nakon kojih nije znao gdje se nalazi dok nije malo došao sebi.IMG_9315

Što se tiče primanja udaraca, ne volim ih baš primati (normalno), ali ak’ treba, mogu primiti. Imam dobru bradu kako bi se reklo u boksačkom žargonu.

Jednom sam u životu bio na podu i to sam se odmah ustao. Iznenadio me taj udarac, nije bio toliko jak koliko sam izgubio ravnotežu i nisam ga uopće vidio. Jednostavno, najjači je onaj udarac koji ne vidiš, i najopasniji.

Ne postoji trema od udaraca. Postoji samo strah od neuspjeha.

Filip razmišlja o prelasku u profesionalni boks tek kad osvoji svjetsku medalju. Ispred njega je velik broj svjetskih prvenstava, a nadamo se da će do medalje doći već na sljedećem. Kod njega ne postoji trema od ulaska u ring, a udarce uopće ne gleda kao batine.

Ne postoji trema od udaraca. Postoji samo strah od neuspjeha. Udarce ne gledam kao batine već kao bodove. A poraz gledam isto kao i u drugim sportovima kad izgubiš. U boksu poraz poprima veću težinu baš zato što je u izvornom obliku to tučnjava i borba i svakom muškarcu je najveće poniženje kad te netko istuče. Drukčije je to kad te netko istuče ili kad dobiješ gol. Sigurno da to ima psihološku težinu i zato su borilački sportovi najteži sportovi.

Uz trenera Leonarda, Filip Hrgović svaki dan svoje znanje podiže na razinu više. Odnos s trenerom je pravi sportski, a nas je zanimalo koliko je njegov trener uistinu strog.

Pa…ne znam. Da, to što si primijetila, dosta je strog i zahtjevan i inzistira na nekim stvarima. Vjerojatno sam ja zbog toga dobar boksač, a on dobar trener. Bude nekad neslaganja, ali sve se brzo izgladi.

“Spartanskom” načinu života Filip se već vratio. Ispred njega su novi boksački izazovi i njegov najveći san – olimpijsko zlato. Mi si možemo zamisliti Filipa sa zlatom najvećeg sjaja jer sve ono što sportaš treba biti i je, krije se u mladom hrvatskom boksaču.

Photo galerija (4 slika)

Komentari