Sveti Josip Kupertinski – zaštitnik studenata

Piše
Karlo Andonov

Jan 10, 2016

Prije ispitnih rokova mnogi studenti zazivaju različite svece da im olakšaju prolazak na pojedinim ispitima. Međutim, jeste li znali tko je zaštitnik studenata? Znate li kome se moliti?

Giuseppe Maria Desa, kasnije znatno poznatiji kao Josip Kupertinski, rođen je 1603. godine u talijanskom selu Copertinu po kojem će kasnije dobiti prezime. Giuseppe, odnosno Josip odrastao je u siromašnoj obitelji te je već zarana shvatio koliko život može biti nemilosrdan. Kako tvrde pouzdani izvori, Josip je odudarao od svojih vršnjaka zbog svojeg pomalo luckastog ponašanja. Kruži i legenda kako su ga franjevci iz samilosti maknuli s ulice, no ubrzo je potjeran zbog svojih mentalnih osobina. Tako se navodi kako Josip nije razlikovao crni i bijeli kruh i nije bio sposoban ni za kakve praktične poslove.

Unatoč slabijim školskim ocjenama te lošem znanju općenito, Josip je bio ustrajan da jednoga dana postane svećenik. Većina prijatelja i poznanika mu se rugala zbog takvog izbora životnog puta, no Josip je bio ustrajan u ostvarivanju svojega cilja. Ubrzo je nanovo primljen u drugi franjevački samostan u kojem se svima prisutnima dokazao kao osoba koja zavrjeđuje postati svećenikom.

Tek su tada započele njegove životne nedaće. Prije zaređivanja morao je položiti veći dio zahtjevnih ispita nakon čega bi i službeno postao popom. Učio je danima, tjednima i mjesecima te tako dospio do završnih ispita koji su ga dijelili od toliko željene titule svećenika.

Poznata je sljedeća anegdota: kada je iscrpio posljednje resurse vlastite snage za savladavanje složene ispitne literature, Josip je shvatio kako mu je itekako potrebna Božja pomoć da postane crkvenom osobom. Završni su se ispiti održali pred strogom komisijom, a samom su Josipu bila postavljena jedino ispitna pitanja na koja je on znao odgovor. Bilo je logično zaključiti kako su Josipove molitve bile uslišane. Sasvim ubrzo Josip je postao onime čemu je oduvijek težio – svećenikom.

Josip Kupertinski osvojio je srca naroda zbog svojih nesebičnih djela kojima je ostale navodio da prihvate Božju prisutnost u svojim životima. Također je poznato kako je Josip učestalo, tijekom održavanja Svetih misa i procesija, znao doživljavati ekstaze pomoću kojih je bio u stanju levitacije. Upravo se stoga Josipa naziva i ‘letećim svetcem’. Obožavatelji lika i djela Josipa Kupertinskog 18. rujna 1663. zaplakali su teškog srca kada je on izdahnuo te svoj duh predao onome kojem je posvetio cijeli svoj život – Bogu. Mnogi su zahtijevali da crkveni krugovi prihvate Josipova čuda te da ga se proglasi svetim. To se i ostvarilo 1767. godine kada ga je papa Klement XIII proglasio ga svecem.

Kada vam netko kaže kako imate volju poput Josipa Kupertinskog, znajte da ste na pravome putu. Mnogi su ismijavali osobnost samoga Josipa, no ovaj je dokazao kako su vjera i čvrsta volja temeljna načela za postizanje nečega čemu težite. Josip je zbog poteškoća u školskim klupama, ali i uspjeha u njima s pravom proglašen zaštitnikom učenika i studenata. Spomendan na sv. Josipa slavi se 18. rujna.

Ako su pred vama teški izazovi u skorašnjim ispitnim rokovima, prisjetite se svetog Josipa  Kupertinskog i znajte kako ništa nije nemoguće. Usput mu se  možete obratiti sljedećom molitvom:

” Dobri Bože, zahvaljujem Ti na svim darovima koje mi daješ. Udijeli mi milost da se uvijek njima služim Tebi na slavu, za svoje posvećenje i na dobro drugih. Daj da uvijek budem radosna srca. Blagoslovi moje roditelje i bdij nad mojim učenjem. Prosvijetli moje učitelje, nastavnike i profesore, a budi na pomoć i mojim kolegama. Utječem Ti se po zaslugama i po zagovoru sv. Josipa Kupertinskoga, koji je i sam iskusio teškoće učenje i tjeskobe ispita, ali je doživio i radost da za svoj trud uz pomoć svoje drage nebeske Majke Marije bude nagrađen. Molim Te, vodi moju pamet, učvrsti moju volju i potakni velikodušnu zauzetost, da tako ispunim svoje dužnosti i zaslužim uspješno položiti ispit pred kojim se nalazim. Amen!”

Komentari