Kako koristiti vešmašinu

Piše
Ana Leko

Jan 07, 2016

Jeste li ikada čuli – čarape se neće same oprati? E da, neće. Da bi čarape bile čiste i da ona presuper bijela majica ne bi postala roza prouči ovih nekoliko trikova za pranje veša i korištenje perilice za rublje.

Da bi tvoja roba ostala sačuvana, ali i čista, bez neželjenih komplikacija, nepofarbana u drugu boju i kako se ne bi stisnula na veličinu za dijete od 6 godina treba se pridržavati nekoliko osnovnih i jednostavnih pravila.

  1. Razvrstavanje odjeće po boji

Dakle – bijelo ide s bijelim, crno s crnim, šareno sa šarenim. Plain & simple. Naravno, pod šareno idu neki slični tonovi – crveno, roza, narančasto…ili zeleno, plavo i slično.

boja (Medium)

  1. Razvrstavanje po materijalu

Svaki materijal ima svoju izdržljivost, teksturu, finoću i otpornost. Tako se može pamučnu posteljinu, ručnike ili donje rublje (pogotovo ako su bijeli ili svijetlih tonova) prati pri vrlo visokim temperaturama, popularno zvano – kuhanje robe. To se obično radi na 90° Celzijusa. Dok se pamučna roba u boji treba prati na 40° do 60°.

No i tu treba paziti – ako imaš majicu s printom, onda je bolje prati je na 40° kako se ta precool slika ne bi deformirala, stisnula ili razljepila.

fabric-540136_1280 (Medium)

Sintetika i umjetni materijali, te svila ili drugo osjetljivo rublje pere se u gotovo hladnoj vodi. To je oko 30° ili 40°. No, svaka perilica za rublje ima svoje programe za točno određeno rublje i temperaturu, tako da je to vrlo jednostavno za riješiti.

programi (Medium)

  1. Priprema za pranje

Ako je tvoja omiljena majica uprljana s nečim jako masnim, bilo bi dobro na tu mrlju staviti malo deterdženta za suđe kako bi izvukao i rastopio masnoću. No, ne treba pretjerivati u količini, jedna kapljica je sasvim dovoljna.

Dobro je i odjeću okrenuti naopačke. Traperice i majice s printom pogotovo, jer ćeš na taj način očuvati boju, print, a hlače neće dobiti izblijedjele prugice.

washing-machine-943363_1280 (Medium)

Također, treba voditi računa o količini rublja koje se pere. Perilice uglavnom imaju kapacitet do 5 kilograma, to je nekakav standard. Naravno da postoje i one manje, ali i puno veće, a mi ćemo se držati standarda. No, nećeš sigurno vagati robu prije pranja, već je najjednostavnije provjeriti je li perilica prenatrpana tako da kad staviš rublje u bubanj opipaš ima li još malo mjesta. Ako ima mjesta kao da bi stao još jedan veliki ručnik, onda je to taman (i nemoj staviti taj još jedan ručnik 🙂 ).

  1. Odabir sredstva za pranje

Na tržištu se može naći vjerojatno za svaki odjevni predmet posebno sredstvo za pranje. To je zbilja nepotrebno. Sasvim je OK koristiti jedan deterdžent. Međutim, deterdžent u prahu (pogotovo ako ga se stavi malo više) može ostaviti bijele tragove na tamnijoj robi. Tako da je naš savjet da deterdžent u prahu koristiš za bijelo rublje (pogotovo ono koje ćeš kuhati), a tekući deterdžent za finiju i tamniju robu.

detergent-460472_1280 (Medium)

  1. Doziranje deterdženta i omekšivača

Na svakom pakiranju sredstva za pranje rublja pišu određene mjere za doziranje. Naravno da je proizvođačima u interesu da se što više troši i kupuje, ali to je potpuno nepotrebno. Ako se orijentiraš po tim mjerama, uvijek stavi maaaloo manje sredstva za pranje i omekšivača. S vremenom ćeš doći do toga da odokativno stavljaš deterdžent ili omekšivač i nećeš pretjerati.

ladice (Medium)

Još treba uzeti u obzir da ladica za deterdžent i omekšivač ima tri pretinca. Jedan je za omekšivač, a dva su za deterđent i označeni su brojevima. Naime, jako prljavo rublje može se prati i s pretpranjem – tako da i za to treba staviti deterdžent. U tom slučaju nije potrebno puno ga staviti, dovoljno je pola mjere od uobičajene. S tim da je broj jedan obično za pretpranje, a broj dva za normalno pranje.

  1. Korištenje perilice za rublje

Tu zapravo ne možemo puno precizirati. Sve su vešmašine na istu foru samo ih treba upoznati. Simboli i ikone za vrstu tkanine su univerzalni, a sistem programa za pranje je gotovo svugdje isti, ali možda na drugačiji način raspoređen. Tako da je najbolje uzeti u ruke knjižicu s uputama za uporabu i proučiti!

tablica (Medium)

  1. Centrifugiranje

Neke perilice za rublje imaju više mogućnosti za brzinu okretaja u minuti. Uglavnom se kreće od 1000 o/m do 400 o/m. Ako te mogućnosti nema, onda se vjerojatno radi o 600 o/m, no to ovisi o proizvođaču i modelu.

centrifuga (Medium)

1000 o/m je odlično za onu izdržljivu robu – posteljina, ručnici, stolnjaci, kuhinjske krpe i takve stvari. Što je roba finija i osjetljivija to je bolje staviti manji broj okretaja centrifuge. Razlog je vrlo jednostavan – da se rublje ne uništi.

  1. Savjet plus – čišćenje filtera

S vremena na vrijeme, recimo svakih dva do tri mjeseca poželjno je očistiti filter perilice za rublje. To nije ništa komplicirano. Filter se obično nalazi u dnu perilice i samo ga treba otvoriti, izvaditi, pustiti da izađu sve mucice i druge nečistoće, te pod mlazom vode isprati filter. Kad to radiš, svakako stavi neku podlogu ispred perilice (tacu ili plitku posudu) kako voda koja se zadržala u perilici ne bi napravila mini poplavu u kupaoni.

filter (Medium)

Komentari