Agambenovanje I. na Europskom trgu

Piše
Tin Borovčak

Dec 02, 2015

Tin je prošetao s fotićem oko vrata, što nije rijetkost, i iz okićenog centra grada na portal donio malo glazbe i njome potaknutih misli, a za sve je kriv Dječak iz Vode.

Mislim, dakle jesam. Mislim dok koračam Trgom bana Josipa Jelačića, smjer Draškovićeva. Božićna bajka gdje god da se okrenem, tamo još od Tomislavca pa preko Zrinjevca slijedio sam gomilu što me dovela do mjesta mog promišljanja.

IMG_1506

Freud, voda, Balkan, dječak… asocijacije koje mi prolete kroz glavu kao neonske reklame ne odgovaraju stanju okoline. Činjenica je da ni sam ne odgovaram adventskom raspoloženju pokušavajući  ga povezati s nekim tamo dalekim Dječakom iz Vode.

IMG_1515

Prolazim kroz Božićnu bajku, dim što se širi iznad ognjišta, s lijeve i desne osmijesi, božićne melodije, kuhano vino i miris cimeta… Kad tamo, nekoliko koraka iza ugla, na Europskom trgu identična bajka. Bez božićnih melodija.

IMG_1518

Dječak iz Vode. Indie post-rock dvojac koji čine Edin Džambić te Lju Anđelković Džambić zamjenjuju božićna zvonca Dječakom iz Vode (DiV).

IMG_1522

„Nije moje da mislim“ (2015.), nije njihovo, no moje je dokle pokušavam poloviti njihove misli koje resko režu javu svih okupljenih. Mali svemir poezije, njihov Pamučni svijet  na onih nekoliko kvadrata pozornice.  Pričaju nam o ljubavi i politici dok hvataju prizvuke Štulićeva sevdaha, pa pomalo povuku Beirut za rukav dok čekaju na red za Ramonese. Daleko od komercijalizma, Dječak može mnogo ponuditi, iskreno i bez dlake na jeziku.

IMG_1524

„Ko ne misli nek se dobro zamisli“ (2012.), „Pamučni svijet“ (2012.) i „Agambenovanje I.“ (2015.) samo su neki od  7 albuma koje je ovaj dvojac izbacio na radost sveopćeg puka. Vrijedi li spomenuti da nijedan od izdanih albuma nema manje od 20 pjesama? Preporuka svima kojima su korice knjiga mrske, a još k tome im je teško držati pivo u jednoj ruci dok drugom listaju stranice.

P.S. Kao što mi je djevojka spomenula putem: „Ovaj baš liči bivšem varaždinskom gradonačelniku.“

Edin nije Čehok, Edin je dječak iz vode, Edin i Lju su Dječak iz Vode.

Komentari