Čarobni napitak protiv prehlade

Piše
x-ica tim

Jan 10, 2019

Sezona je prehlade i grlobolje, čajevi teku u potocima, ali čak i najvećim čajoljupcima dojadi svakodnevno ulijevanje litara i litara ovog vrućeg napitka. Zato su tu superjunaci – limun, đumbir i med!

Limun, đumbir i med osnovne su namirnice kojima se liječi prehlada, iako ne smijemo zanemariti ni češnjak. Ipak, on bi se teško uklopio u limunadu pa njega radije nastavite konzumirati u već isprobanoj kombinaciji, na primjer u kokošjoj juhici.

Zašto je mix limuna, đumbira i meda fatalan za prehladu

Sve tri namirnice imaju ljekovita svojstva koja su od davnina prepoznata.

Limun sadrži mnogo vitamina C i znatno podiže imunitet. On je prirodan antibiotik, a njegova kiselost odbija štetne bakterije i pomaže razrijediti sluz. Đumbir se godinama koristi za liječenje prehlade zbog toga što djeluje analgetički i antiupalno. Prema nekim novijim istraživanjima, med je učinkovitiji u ublažavanju kašlja od lijekova iz apoteke. Poput đumbira, i on ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje i podiže imunitet.

Recept

  • 250 ml vode
  • 1 limun
  • 1-2 žličice meda
  • komadić đumbira

Postupak je isti kao i za pripremanje čaja. Stavite vodu da zakipi, potom ubacite komadić đumbira (2×2 cm) koji možete, ali ne morate sitno nasjeckati. Zatim se doda žlica ili dvije meda i ostavite 10-15 minuta da odstoji i da đumbir pusti svoje ljekovite sastojke u vodu. Potom u to ulijete limunov sok. I uživate u toplom, zdravom napitku.

Piće možete konzumirati i hladno.

Ako ga želite piti kao osvježavajuću limunadu, postupak je isti, samo što limunov sok ulijte u vrč s ledom i kad đumbir s medom odstoji 10-15 minuta, pomiješate ga s ocijeđenim limunom.

Foto: Rob Bertholf, Flickr

Komentari