Državna matura 2016.

Piše
Ana Leko

Jan 19, 2016

Državna matura zasigurno je najveći ispit kojeg jedan školarac treba proći u svom obrazovanju. To je skup ispita kojima učenici završavaju svoje školovanje, odnosno konkuriraju za upis u određeni studijski program na fakultetu.

Prijave ispita državne mature

Još 1. prosinca prošle godine točno u podne počele su prijave ispita državne mature u školskoj godini 2015./2016., a trajat će do 2. veljače ove godine u 12 sati.

Od 7. siječnja omogućen je odabir studijskih programa, a uz svaki odabrani studijski program sustav automatski prijavljuje ispite državne mature, na traženoj razini, koje zahtijevaju ti studijski programi.

Svi kandidati koji se prvi puta registriraju u sustav nakon registracije, primitka korisničkih podataka za prijavu,  nakon uspješne prijave u sustav i pristupanja svojoj stranici obavezni su unijeti završne ocjene iz svih nastavnih predmeta srednje škole za svaku završenu školsku godinu te prijaviti željene ispite državne mature i studijske programe.

Sve detalje o prijavama u sustav možete pronaći u Uputama za učenike.

Raspored ispita

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja sastavio je kalendar državne mature u školskoj godini 2015./2016. s kojim se složilo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Tako je već sada poznato da će se prvi ispit na državnoj maturi pisati 6. lipnja, dok će zadnji ispit biti 27. lipnja. Počinje se s biologijom, a završava s glazbom!

Što se pak tiče onih obaveznih ispita na državnoj maturi – hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika – poznato je da će se esej iz hrvatkog pisati 14., a test 15. lipnja, engleski jezik je predviđen za 21. lipnja dok je dva dana kasnije, odnosno 23. lipanj rezerviran za matematiku.

Osim toga, objavljena su književna ispitna djela za školski esej na državnoj maturi pa se možete već početi pripremati.

Kompletan raspored ispita državne mature pogledajte u kalendaru. Sve detalje o ispitima, koliko traju, što je sve potrebno, kako izgledaju i druge korisne informacije možete pronaći detaljno opisane u Vodiču kroz ispite državne mature.

Prijave studijskih programa

Sve informacije o prijavama studijskih programa možete pronaći na web stranicama Studij.hr. Prijave u sustav su različite za pojedine kategorije kandidata, a to sve možete pronaći na web stranicama Postani student i Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Rezultati zadnje državne mature

Tražeći što više informacija o državnoj maturi, naišli smo i na jedan odličan članak na portalu Jutarnjeg lista.

U članku naime piše, da je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavilo detaljan prikaz rezultata ispita državne mature iz ljetnog roka prošle školske godine. Prema tim rezultatima najveći postotak učenika negativno je riješio ispite iz etike, informatike i sociologije, a najviše odličnih ocjena postignuto je na ispitima iz francuskog, njemačkog, latinskog, talijanskog i engleskog.  

Najviše petica učenici su dobili iz vjeronauka i fizike, ali i biologije i psihologie. Kao najpopularniji izborni predmet pokazala se fizika, no 20 posto pristupnika nije ju riješilo za pozitivnu ocjenu.

Po svemu sudeći zlatna sredina, odnosno trojka prosječna je ocjena na dosadašnim državnim maturama. Od obaveznih predmeta najviše je odlikaša iz engleskog na višoj razini (18%) te hrvatskog na osnovnoj razini (15%).

Izvori: Postani student, Državna matura, Nacionalni centar za vanjsko vredovanje obrazovanja, Jutarnji list

Komentari