Slatke debele djevojke

Piše
Nikolina Oršulić

Feb 17, 2016

Lijepe žene, slatke debele djevojke koje uistinu popune traperice, prolaze kroz grad, onome tko stoji na uglu sasvim sam gušt ih je gledati. Sasvim revolucionarno, na cijeni je ponovno zdravo, normalno tijelo.

Iako je tijekom renesanse bucmastost bila itekako na cijeni, u 21. stoljeću moto je i više nego jasan i, sasvim prikladno, stane u samo jednu riječ: špekless! Bolesna mršavost preplavila je prvo modne piste, a potom se postepeno preselila na ulice.

Ironično je što se kosturolik izgled koliko toliko prognao s pista, ali predodžba ljepote ostala je vezana uz ispijeni look i duboko urezana u memoriju te još uvijek uspješno progoni debele djevojke. Prema toj predodžbi, budimo realni, gotovo sve djevojke su debele.

Nikad dovoljno mršava manekenka

Victoire Macon DauxerreJedan od 20 najtraženijih modela na svijetu, Victoire Maçon Dauxerre, otvoreno je progovorila o svojoj prehrani koja se sastojala od tri jabuke dnevno i mineralne vode.

Nitko mi zapravo nikad nije rekao da moram smršaviti, ali su mi znali reći: “Slušaj, sljedeći tjedan ćeš nositi tu-i-tu reviju, odjeća će biti veličine 32-34 i ti moraš u to stati!”, prenosi Jutarnji.hr.

Ova nekoć anonimna studentica iz Francuske, visoka 174 cm spala je na svega 54 kile. Bila je vrlo zaposlena, nosila je revije u New Yorku, Milanu, Parizu. Radila je za prestižne modne kuće. No, zahvaljujući svojem strogom režimu prehrane, nesvjestica joj je postala svakodnevna pojava, izgubila je mjesečnicu, kosa joj je počela opadati, dobila je osteoporozu, a razvila je i anoreksiju. Ne baš glamurozna stvarnost, složit ćete se. Nakon 8 gladnih mjeseci u modnom svijetu, Victoire je pukao film.

Nitko mi nije vjerovao. Govorili su mi da imam život iz snova, a u stvarnosti sam bila depresivna i nesretna, kaže ova 23-ogodišnja manekenka koja priznaje da si je uslijed svega ovoga pokušala oduzeti život.

Odlučila je ostaviti modu i o svojem iskustvu napisala knjigu Nikad dovoljno mršava: Dnevnik jednog top modela u kojoj opisuje okrutnost svijeta mode. Sada promovira knjigu po cijelome svijetu i nastoji probuditi svijest o onome što se doista događa licima koja nas gledaju s naslovnica i subliminalno poručuju kako bismo trebali izgledati.

Pogledajte kako danas, pet godina dalje od modne piste izgleda Victoire!

victoire

Foto: Facebook

Modeli realnih proporcija

Zahvaljujući Victoire i ostalim hrabrim ljudima koji su se usprotivili lišavanju oblina karakterističnih za žensko tijelo, u svijetu mode pojavili su se i plus size modeli. Iako su na scenu došle sramežljivo, jedna po jedna, sada su i imena modela realnih proporcija slavna. A ultimativno priznanje plus size modelima stiglo je prije nekoliko dana kada je na jednoj od tri naslovnice Sports Illustrated Swimsuita zasjao lik Ashley Graham.

Truly speechless!!! This cover is for every woman who felt like she wasn’t beautiful enough because of her size. You can…

Posted by Ashley Graham on Saturday, February 13, 2016

Prvi put u 52. godine dugoj tradiciji časopisa Sports Illustrated Swimsuits čija naslovnica u svijetu mode glasi kao najprestižnija, pojavio se model realnih proporcija.

Nemam riječi! Ovo je za sve žene koje su mislile da nisu dovoljno lijepe zbog svoje veličine, napisala je Ashley na svom Facebook profilu koji prati oko 686 tisuća ljudi.

Čini se kako je došlo vrijeme da se prodrmaju brutalni standardi ljepote i da se pojačaju napori kako bi se sve žene osjećale dobro u svojoj koži i ne samo žene. Anoreksija i bulimija prisutne su sve više i u muškoj populaciji, pročitajte više u intervjuu s mr. sc. Jelenom Balabanić Mavrović, predsjednicom Centra za poremećaje u prehrani BEA.

Anoreksija i bulimija

Dakako, velikim come backom plus size modela ne zagovara se pretilost ni bilo koji oblik poremećaja hranjenja. Baš suprotno, mnogi plus size modeli vode modne blogove u kojima, osim modnih savjeta, pišu i o zdravom načinu života – prehrani i tjelesnoj aktivnosti. To ne podrazumijeva iscrpljujuće, rigorozne dijete.

Kilograme ne namjerava skidati ni prvi hrvatski plus size model, Lucija Lugomer, no to je ne sprječava da vježba zbog zdravlja i kondicije. Naša Lucija, koja se redovito penje na Sljeme i vježba pilates, sretna je što je počela rušiti predrasude, izjavila je za 24sata.

Foto:

Foto: Lucija Lugomer, Facebook

Kult mršavosti vs. obline

Kult mršavosti pod pritiskom zdravih “debelih” polako se urušava. Čak je i legendarna mršavica Barbie dobila novo, realnije tijelo.

Suvremena Barbie za nove generacije

Ljepota se ne mjeri centimetrima u struku. Prirodne mršavice lijepe su kao i slatke debeljuce, sve veličine su lijepe kad osobe koje u njima stanuju vode brigu o sebi i kad su zdrave. Stoga, ne odabiremo ni mršavo ni oblo, već eliminiramo “kultove”.

Foto: Lexi Placourakis, Facebook

Foto: Lexi Placourakis, Facebook

Ako još niste, pročitajte članak koji je ToniV na FreeVoiceu posvetio debeloj ženi, svojoj debeloj Sanji. I on se dotakao ove teme, doduše, iz malo drugačijeg rakursa.

Foto: PlusSizeModeling, Facebook

Komentari