Krvavi most i njegova tajna

Piše
Fedora Kraljić

svibnja 19, 2020

Glas da pod Krvavim mostom leži mrtav čovjek otvarao je vrata purgerskih kuća, budio gospodu na Kaptolu i dopro čak u spavaće odaje gričkih plemkinja.

U romanu Tajna Krvavog mosta Marija Jurić Zagorka poslužila se motivom mosta koji se nalazio na mjestu uličice koja danas spaja Tkalčićevu i Radićevu ulicu i o čijem nazivu postoji nekoliko tumačenja.

Povjesničari ne znaju kada je točno Krvavi most dobio ovaj naziv, ali čini se da je to bilo nakon 1472., jer se u sačuvanim povijesnim podatcima te godine spominje pod imenom Pisani. No prema jednom tumačenju, most je naziv dobio već u 13. stoljeću, nakon krvavog pokolja koji se ondje zbio između pristaša i protivnika kralja Andrije III. Tada su pobunjeni seljaci opljačkali Kaptol, no na mostu su ih dočekali naoružani građani i potukli.

Krvavi sukob koji je također mogao poslužiti kao inspiracija za naziv mosta dogodio se 1667. kada su kaptolski građani nagovorili vojnike Petra Zrinskoga da napadnu stanovnike Gornjega grada. No oni su saznali za protivničke namjere i okupili se na mostu gdje je uslijedila borba dviju strana.

Drugo tumačenje kaže kako je Krvavi most naziv dobio zbog čestih sukoba do kojih je na njemu dolazilo između Gornjega grada i Kaptola. Ondašnji Gradec i Kaptol, koji su tek 1850. službeno postali jedinstveni grad, vodili su česte borbe zbog posjeda i pristojbi koje su prema dozvoli kralja ubirali kanonici s Kaptola. Most koji se nalazio nad potokom Medveščak i spajao ove dvije, često sukobljene strane, svoj je naziv dobio nakon jedne od krvavih bitki.

Prema jednoj verziji legende, most je ime dobio u 17. stoljeću, nakon svađe pri njegovoj izgradnji. Nakon što su građani Kaptola i Gradeca više puta jedni drugima ometali gradnju i rušili ono što bi druga strana podigla, 1667. došlo je do oružanog sukoba te je most nazvan Krvavim.

Most je opstao do kraja 19. stoljeća, kada je nakon izgradnje Tkalčićeve ulice srušen, a njegovo je mjesto zauzela Ulica Krvavi most u kojoj je 1887. izgrađena prva zagrebačka javna telefonska centrala. Simbolično je time zamijenjena uloga povezivanja dviju strana – ponekad sukobljenih – koju su nakon mosta preuzeli telefoni. Iako Krvavog mosta više nema, njegova tajna ostaje kao podsjetnik na mračnu prošlost grada.

Foto: Wiki

Komentari