Iseljavanje i demografska devastacija će se nastaviti

Piše
Vedran Mikulić

Feb 04, 2021

Demograf Stjepan Šterc s Fakulteta hrvatskih studija upozorava da će se iseljavanje i demografska devastacija nastaviti, a glavne razloge za to vidi u načinu upravljanja Hrvatskom te u radnoj, stambenoj i financijskoj nesigurnosti.

Mirnim promatranjem demografske devastacije nastavit će se trend pustošenja prostora i Hrvatska će na kraju živjeti oko Zagreba, na Jadranu i eventualno u Varaždinskoj i Međimurskoj regiji, upozorio je u razgovoru za Novi list demograf doc. dr. sc. Stjepan Šterc s Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. A projekcije demografske budućnosti, dodaje, izgledaju puno gore nego što su to naši demografski izričaji. Čak su i nevjerojatno nepovoljne projekcije stručnjaka UN-a za Hrvatsku čisti optimizam za hrvatsku realnost, govori profesor Šterc:

– Zamislite zemlju s danas oko 3,8 milijuna stanovnika u kojoj godišnje već šestu godinu za redom umire oko 16.000 osoba više nego što ih se rađa, a cijeli se državni vrh bavi suočavanjem s prošlošću uz poteškoće i s vlastitom. Nakon ulaska u Europsku uniju smo samo prirodnim putem izgubili više od 100.000 osoba; toliko ih je naime više umrlo, nego što ih se rodilo. Prostor koji se demografski prazni ne mora i u budućnosti ostati prazan, a velike su nam migracije prema Europi 2015. godine potvrdile tu mogućnost.

Ipak, Šterc napominje da nikoga ne treba tjerati na ništa pa niti na rađanje djece, a i konačno treba prihvatiti kako demografska pitanja nisu samo politička, svjetonazorska, religijska, etnička i slična, već primarno razvojna. Zašto se u okviru gospodarskih razvojnih modela ne bi trebala planirati i radna snaga? Ili se i dalje misli kako će se ona dohvaćati i u budućnosti samo jeftinom imigracijskom, pita se predstojnik Odsjek za demografiju i hrvatsko iseljeništvo.

– Djeca su najveće bogatstvo svakog društva i ona jedino donose budućnost i bijeg od dekadencije. Dekadenciju nitko nikad nije u povijesti prihvatio svjesno. Sigurnost žene po svim osnovama u trudnoći i u porodiljskom razdoblju temelj je pristupa populacijskoj politici i o tome se uopće u uređenim zemljama ne bi trebalo raspravljati, a pogotovo ne u Hrvatskoj s takvim demografskim negativnostima. Naravno da je cijeli sustav licemjeran i nikad ili izuzetno rijetko pozicijski pojedinci u njemu svojim primjerom pokazuju put ostalima, zaključuje Šterc.

Upitan da nabroji pet razloga zašto ljudi odlaze iz Hrvatske, doc. dr. sc. Šterc odgovara:

  1. Način upravljanja Hrvatskom.
  2. Radna, stambena i financijska nesigurnost.
  3. Strah od budućnosti.
  4. Politička dominacija u svemu.
  5. Odlazak u uređeno društvo.

Foto: Pixabay

Komentari