Splitsko sveučilište na vrhu Europe po sportsko-rekreacijskim sadržajima

Piše
Mateo Galić

Dec 11, 2020

Unisport Split ove se godine uključio u međunarodni projekt pod nazivom Healthy Campus, koji je inicijativa Međunarodne organizacije sveučilišnog sporta (FISU), a kao svoju glavnu misiju ističu poboljšanje zdravstvenog statusa studenata.

Kada su u pitanju dostupnost i kvaliteta zdravstveno usmjerenog vježbanja za studente, Splitsko sveučilište u samom je vrhu Europe, i to zahvaljujući Unisportu Split. Dobitnu kombinaciju Unisporta čine Odjel za studentski standard i Splitski sveučilišni sportski savez, u kojem djeluju zaposlenici Sveučilišta kao volonteri i studenti na volonterskom i honorarnom radu. Kad svemu tome dodamo i akademske klubove, dobijemo Integrirani ured sveučilišnog sporta čiji je glavni cilj unapređenje studentskog standarda na Sveučilištu u Splitu. Primarna zadaća Unisporta bila je organizacija službenih sveučilišnih prvenstava, dok se na to od 2016. nadogradila besplatna rekreacija za studente.

Izrezak

Njihov najpopularniji program je UniFit Workout, program iz kojeg je proizišlo i popularno, istoimeno Unisport natjecanje UniFit. Na ovom fitness natjecanju funkcionalnih treninga studenti su demonstrirali svoje vještine i fizičku spremnost, a natjecanje se održalo prvi put u rujnu ove godine, u povodu Međunarodnog dana sveučilišnog sporta (IDUS) i Europskog tjedna sporta.

Osim sezonskih sportskih natjecanja, studenti tijekom cijele akademske godine mogu sudjelovati u programu Unisport ST tjedan – rekreativnim programima koje vode samo najbolji splitski studenti Kineziologije. Rekreacija obuhvaća napredni i početnički fitness program, kickboxing, školu trčanja, školu plivanja i školu penjanja, košarkašku i futsal rekreaciju, lacrosse, dance fitness, salsu, bachatu i pilates.

Izrezak

Više o ovom projektu rekla nam je zaposlenica Odjela za studentski standard i sport te sportska direktorica Sveučilišnog sportskog saveza Magdalena Ramljak: “Unisport ST tjedan – besplatna rekreacija za studente, sastoji se od 14 atraktivnih sportskih programa, a osnovni cilj rekreacije je poboljšanje studentskog standarda, promocija zdravlja i zdravog načina života među studentima te poticanje studenata na bavljenje sportskim aktivnostima. Projekt okuplja veliki broj studenata te se unutar akademske godine besplatnim rekreativnim aktivnostima bavi oko 800 studenata na tjednoj bazi i 2000 studenata tijekom cijele akademske godine. Trenutačno je broj sudionika po programu ograničen, ali dugoročni cilj nam je poboljšanjem infrastrukture, ali i kvalitetnijim sustavom prijava omogućiti svakom studentu mjesto za sudjelovanje.”

Unisport ST rekreativne aktivnosti odvijaju se na pet lokacija: park-šuma Marjan, bazeni Poljud, kampus-dvorana, penjački klub Marulianus, Spinut – otvoreni sportski tereni (košarkaški i futsal teren), a programi se odvijaju tijekom cijele akademske godine. Osim rekreacije, poznati su još i projekti Studentske sportske subote i Unisport Open, kao i projekt Pedala & patika. Ovim projektom obuhvaćena je integrirana škola trčanja i biciklizma, a na njega se nadovezao projekt Veslo & kaciga, koji je nedavno proveden prvi put, i to u vidu rekreativnog izleta na Peručko jezero.

Splitski studenti su tako uživali u vožnji kajacima po Peručkom jezeru i drugim sportskim igrama, poput skakanja u vrećama i povlačenju konopa, a osim sportskih aktivnosti, imali su priliku iz prve ruke čuti priče o hrvatskoj povijesti i Domovinskom ratu, u povodu Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.
Unisport Split se ove godine uključio u međunarodni projekt pod nazivom Healthy Campus, koji je inicijativa Međunarodne organizacije sveučilišnog sporta (FISU), a kao svoju glavnu misiju ističu poboljšanje zdravstvenog statusa studenata.

Izrezak

Uključenjem u ovako velik međunarodni projekt, Unisport Split je podignuo svoje poslovanje i misiju na još veću razinu, pa su stoga započeli još nekoliko projekata. Osim samih sportskih aktivnosti, projekt Healthy Campus obuhvaća rad na područjima menadžmenta, infrastrukture, zdravstvene zaštite i prehrane. Potaknuti geografskom lokacijom i vizijom Sveučilišta u Splitu kao sveučilišta s čvrstom mediteranskom orijentacijom, osnovan je i Akademski jedriličarski klub Universitas, kojemu je cilj promocija jedrenja i maritimne kulture među studentima. Osim jedrenja, tradicionalno se provodi i projekt Dani otvorenih ventila u organizaciji Podvodno-istraživačkog kluba Sveučilišta u Splitu, u kojem pružaju edukacije o ronjenju. Kroz ova dva projekta, cilj je da ronjenje, jedrenje i, najbitnije, more postane sastavni dio života splitskih studenata, kako i priliči Sveučilištu u Splitu.

Izvor/Foto: universitas-portal.hr

Komentari