Kako sigurno arhivirati sve šifre na iPhoneu

Piše
Vedran Mikulić

Mar 16, 2021

Sigurno posjećujete velik broj internetskih stranica i online servisa i imate mnoštvo passworda koje morate zapamtiti. S obzirom da korištenje iste šifre za mnoštvo profila možda nije najbolja ideja, od koristi bi vam mogla biti pohrana šifri na iPhoneu.

Kako koristiti iCloud Keychain za spremanje šifri na iPhoneu?

iCloud Keychain je alat za spremanje šifri, brojeva kreditnih kartica i drugih važnih informacija koji radi na svim Apple uređajima. Ovo znači da ćete, želite li se samo prijaviti na web stranicu ili upisati Wi-Fi šifru, bez problema sve moći automatski odraditi putem iCloud Keychaina.

Gdje preuzeti aplikaciju?

Ne morate! Keychain je instaliran na iPhone kao temeljna funkcija, što znači da sve informacije imaju dodatnu dozu zaštite od slučajnog preuzimanja nepoželjnih aplikacija. Nadalje, sve šifre koje ukucate bit će enkriptirane, što znači da ih neće moći pročitati nitko osim vas – čak ni Apple.

Još jedna korisna funkcija Keychaina je što prati vaše šifre i upozorava vas ako je neka od njih ugrožena.

Za pronalaženje ugroženih šifri na iPhoneu idite u Settings > Passwords > Security Recommendations i tamo ih po potrebi promijenite. Kako? Jednostavno birajte šifru i pritisnite na ‘Change Password on Website’.

Kako pregledati pohranjene šifre?

Jednostavno. Uđite u Settings, skrolajte do Passwords, potvrdite svoj identitet i nakon toga ćete vidjeti listu svih šifri na vašem uređaju.

Kako izbrisati pohranjenu šifru?

To možete napraviti kad god želite. Sve što trebate napraviti je otići u Settings, skrolati do Passwords i učitati ih, potvrditi indentitet biometrijom ili šifrom i na listi pritisnuti na Edit tipku smještenu u gornjem desnom dijelu ekrana. Nakon toga izaberite šifre koje želite izbrisati i pritisnite na Delete smješten u gornjem lijevom uglu ekrana.

Ne vjerujete Appleu – kako isključiti Keychain?

Sve što treba napraviti je ući u Settings i pritisnuti na vaše ime na samom vrhu ekrana. Nakon toga idite u iCloud > Keychain i isključite iCloud Keychain. Nakon toga će vas iPhone pitati želite li spremiti šifre ili ih izbrisati. Ako izaberete brisanje, one će nestati sa svih sinhroniziranih uređaja na iCloudu i više ih nećete moći vratiti, upozorava Makeuseof.

Foto: Pixabay

Komentari