Oslikavanje velikih pisanica za Zoološki vrt grada Zagreba

Piše
Vedran Mikulić

Mar 16, 2021

Zagrebački vatrogasci, umjetnici i kreativci oslikavaju deset velikih pisanica za Zoološki vrt grada Zagreba. Ta će uskršnja jaja krasiti Vrt tijekom Festivala proljeća u Divljem srcu grada.

„Drago nam je što Zoološki vrt ponovo postaje izložbeni prostor na otvorenom. Uz renomirane umjetnike i kreativce ovaj put kist u ruke uzimaju i neki koji su do sada skrivali svoj slikarski talent. Velike pisanice bit će izložene na Edukacijskom trgu. Kako bi posjetiteljima posjet Divljem srcu grada u nadolazećem razdoblju ostao u što ljepšem sjećanju, vikendom ih očekuju i poučno-zabavni program te prigodno dekorirane točke za poticanje dobrog raspoloženja i fotografiranje“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Oslikavanje pisanica 3

Velika su jaja oslikali Boris Bare, Tena Grgić Artena, Tomislava Juroš, Antonija Juroš Vidmar, studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, učenici Privatne umjetničke gimnazije, polaznici Centra za likovni odgoj Grada Zagreba te članovi Likovne udruge Ama Artem, Likovne sekcije Artističke unije Hrvatske te Udruge invalida rada Zagreba.

Oslikavanje pisanica 4

„Nas je jaje asociralo na babuške, pa smo stvorili motiv posvećen kumicama kod kojih na „placu“ kupujemo svježe voće i povrće te domaće proizvode. Kumicama smo zahvalni za sve što donose na naš stol za Uskrs, ali i ostale dane u godini. Užitak je bio zajednički oslikavati pisanicu jer najčešće radimo samostalno, a ovaj smo put rad stvarale nas četiri“, rekla je Helena Bosnić, studentica ALU-a koja pisanicu potpisuje s kolegicama s Akademije Laurom Sajko, Teom Švarić i Nikolinom Žabčić.

Oslikavanje pisanica 5

Kreativan zadatak s veseljem su prihvatili i vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba. Oni su veliko jaje od stiropora ponijeli u Vatrogasnu postaju Centar kako bi se u oslikavanje uključilo što više vatrogasaca.

„Sa Zoološkim vrtom i Skloništem za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu veže nas dugogodišnja uspješna suradnja, pa smo se rado odazvali i ovom zadatku. Što ćemo slikati na jajetu, za sada će ostati tajna, a koliki umjetnički potencijal kriju zagrebački vatrogasci, razotkrit ćemo za nekoliko dana“, najavio je Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

Oslikavanje pisanica 7

Djelatnici Spomengaja izradili su uskrsne dekoracije koje će biti raspoređene po Zoološkom vrtu.

U subotu počinje Festival proljeća u Divljem srcu grada, manifestacija koja povezuje buđenje prirode, u prvom redu životinjskog svijeta, s uskrsnim običajima.

Subotom i nedjeljom do 11. travnja posjetitelji će se moći uključiti u obilaske Vrta tijekom kojih će edukatori govoriti o ornitologiji te mladuncima u životinjskom svijetu. U obilaske će se kretati na svaki puni sat između 11 i 15 sati.

Oslikavanje pisanica 8

Najmlađe posjetitelje razveselit će zabavne igre Gladan kao… zec!, Kakav otac, takav sin, Kukavica, Svi u jato, Žablji život i Vrijedna pčelica.

Zagrebački obrtnici svoje će radove predstavljati na Zebrinu trgu.

Na Uskrsni ponedjeljak tradicionalno će se održati događaj Zekanje u Zoo vrtu.

Oslikavanje pisanica 10

Komentari