Botanički vrt uvodi ulaznice

Piše
Mateo Galić

Mar 06, 2021

Cijena ulaznica bit će simbolična: redovita ulaznica stajat će 10 kn, a ulaznica za učenike, studente i umirovljenike samo 5 kn.

Jedna od omiljenih šetnica i destinacija Zagrepčana i njihovih gostiju jest prekrasan Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagreba. Nakon zimskog mirovanja biljaka, Vrt će vrata ponovo otvoriti već tijekom ožujka, čim stigne pravo proljetno vrijeme, i – ovisno o epidemiološkoj situaciji – bit će otvoren do kasne jeseni, izvijestio je dr. sc. Vanja Stamenković, voditelj Botaničkog vrta.

No, najavljuje novost – uvode se ulaznice za posjet Vrtu, koje će biti simbolične: redovita ulaznica stajat će 10 kn, a ulaznica za učenike, studente i umirovljenike samo 5 kn.

– Niz nemilih događaja protekle godine postavili su pred upravu Botaničkog vrta, Biološkog odsjeka i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta mnogobrojne probleme i izazove. Zbog pandemije zaustavljen je očekivani dotok novca kojim bi restaurirali naše stare građevine; smanjio se broj domaćih i stranih posjeta, usporili su se planovi i započeti radovi revitalizacije Vrta…. Potresi su dodatno oslabili našu staru, lijepu (i oronulu) arhitekturu, ostavljajući ipak nadu da će se Vrt sljedećih godina, kao i čitavo povijesno središte grada, sustavno obnavljati, a Zagreb razviti u još ljepšu metropolu, kako je to bilo i nakon Velikog potresa 1880. godine, objašnjava Stamenković.

Unatoč krizi, dodaje, u prošle se dvije godine ipak obnavljalo i gradilo: uz novčanu pomoć Grada Zagreba u novo ruho obukli su javni zahod, kojega je projektirao čuveni arhitekt Milan Lenuci, a dovršena je i otvorena Sjenata šetnica prof. A. Heinza – nova južna ograda u obliku laubenganga, koja je uz to i trajni prolaz između Miramarske ceste i Crnatkove ulice.

Ulaganja su Vrt ostavila u dugovima, koja prvo moraju biti namirena, kako bi pokrenuli druge, nužne obnove. Prije svega to se odnosi na nastavak obnove starog izložbenog staklenika te izvornu ogradu Vrta, ali i kuću uprave, gospodarske zgrade i uzgojne staklenike. Infrastrukturu također treba popraviti, nadograditi i modernizirati: od elektroinstalacija, sustava grijanja u staklenicima do prijeko potrebnog ulaganja u vodocrpilište i sustave navodnjavanja.

– Sve to zahtijeva velika financijska sredstva, a sadašnji izvori nisu nam dovoljni. Za veće projekte i dalje ćemo se oslanjati na pomoć Grada te na europske fondove, a redovito održavanje Vrta trebalo bi, kao i do sada, biti osigurano iz gradskog proračuna. No, manja investicijska održavanja i popravci, kao i nabava strojeva i alata, terensko sakupljanje biljaka za kamenjare s hrvatskom florom, itd., ovise o našim vlastitim prihodima. Zato uvodimo simboličnu naplatu ulaza u Vrt. Postoji mogućnost ishođenja sezonske ulaznice od 150 do 300 kn za sve vas koji redovito dolazite u posjet. Cijena ulaznica daleko je manja od cijene u botaničkim vrtovima susjednih zemalja, no – unatoč našim potrebama – ipak smo na umu imali nepovoljnu situaciju u kojoj se danas nalazi većina naših sugrađana. Nadamo se da ćemo s prikupljenom zaradom koncem godine moći popraviti krovište i terasu gospodarske zgrade, koja prokišnjava, ili pak zamijeniti dotrajale elektroinstalacije u staklenicima, govori dr. sc. Stamenković.

Mnogi su Zagrepčani tijekom stoljeća stekli naviku usputno prolaziti Vrtom ili samo prošetati zelenim prostorom. Voditelj Vrta ipak podsjeća da botanički vrtovi nisu tek „prolazilišta“, šetališta ili javni parkovi namijenjeni samo razonodi; nisu „zelene kulise“, nego učilišta i muzeji na otvorenom u kojima svatko mora naći i „naslade i poduke“, kako je pisao utemeljitelj Vrta prof. Heinz prije 120 godina. Srećom, u neposrednoj blizini Vrta na raspolaganju su prekrasni javni parkovi Zelene potkove, u kojima svi građani mogu nesmetano uživati u zelenilu pa čak i ležati na travnjacima!

– Hvala vam na razumijevanju i potpori našim nastojanjima da obnovimo Vrt i njegove vrijedne zbirke, koji su veliko kulturno, prirodno i intelektualno blago našega grada i države, zaključuje voditelj Botaničkog vrta PMF-a.

Izvor: universitas-portal.hr

Komentari