Upoznajte Horizon, virtualni svijet koji razvija Facebook

Piše
Vedran Mikulić

Sep 21, 2020

Facebook je predstavio VR aplikaciju Horizon koja se razvija za sve ljubitelje virtualne stvarnosti.

Korisnici ove društvene mreže će imati priliku dobiti pravi VR svijet u kojem će se družiti, istraživati i igrati igrice korištenjem vlastitih animiranih avatara koji će ih predstavljati.

Mashable piše da Facebook trenutno radi na razvoju i usavršavanju svih mogućnosti virtualnog svijeta Horizon koji će biti razvijen za korisnike samostojećih Oculus Quest VR naočala.

Menadžer u Facebook odjelu za virtualnu stvarnost, Ari Grant kazao je da su alati ove društvene mreže dizajnirani tako da omoguće svojim korisnicima graditi svjetove, igrati igrice i razmjenjivati iskustva sa svima koji dolaze i nastanjuju virtualni prostor u Horizonu.

“Ta iskustva koja generiraju korisnici su ograničena njihovom maštom i dostupnim alatima. Kako bi sadržaj bio raznovrstan, Facebook se obavezao da će programiranje Horizona i osvježavanje ovog virtualnog svijeta novim događajima, biti barem dva puta tjedno. Ti sadržaji mogu varirati od ukletih kuća do brojnih avantura u koje možete ‘pobjeći’ iz sobe u kojima je okupljeno vaše virtualno društvo”, pojasnio je Grant.

Meaghan Fitzgerald, voditeljica marketinga u Facebook Reality Labs Experiences, istaknula je da Horizon podsjeća na Facebook grupe samim time što se korisnicima omogućava povezivanje sličnim ideologijama.

“Ljudima se daje mogućnost da osnuju zajednicu i upravo je na tome naglasak u ovom projektu”, kazala je Fitzgerald.

Trenutno ova društvena platforma omogućava svojim tvorcima dodavanje osam ljudi u svoje virtualne svjetove, ali pod uvjetom da su aktivni korisnici Facebooka.

Iz kompanije Facebook su naveli da za korištenje Horizona važe ista pravila privatnosti. Dakle, ako kreirate ili dijelite sadržaj na Horizon, istog trenutka dajete Facebooku dozvolu da ga “čuva”, kopira i dijeli s drugima.

“Shvaćate da ćete možda biti izloženi sadržaju iz različitih izvora kada koristite Horizon kao i to da sadržaj može biti netočan, uvredljiv i nepristojan ili na bilo koji način neprikladan. Točnije, postoji mogućnost da ćete i vi naići na zablude i u Horizonu. Iako je virtualni svijet, on zapravo dosta podsjeća na ovaj stvarni u kojem živimo”, naveli su iz Facebooku.

VR aplikacija će biti mješavina društvenih mjesta na kojima se korisnici mogu družiti i razgovarati, te drugih područja na kojima mogu igrati igrice jedni protiv drugih.

Facebook je rekao da će svatko tko koristi Horizon moći pozivati ljudske “vodiče” kako bi im pomogli da se kreću i bolje upoznaju virtaelno okruženje.

Facebook je objavio da ti vodiči neće biti “moderatori” koji će vršiti policijski posao. Dodali su da će uključivati alate koji ljudima omogućavaju upravljanje komuniciranjem s drugim korisnicima.

Imat će i mogućnosti koje ljudima omogućuju oblikovanje i izgradnju vlastitog dijela okoline. Oni će također moći osmisliti vlastite avatare.

Horizon izgleda kao život u crtanom filmu, dizajnom se nije išlo na realno nego na animaciju.

U Facebooku Horizon ne samo da možete istražiti virtualni svijet kako raste i mijenja se, nego možete otkriti i svakakve nove stvari koje vas zanimaju i inspiriraju. Možete poticati granice stvarnosti tako što letite na mjesec ili stvarate remek-djelo, povežete se s prijateljem širom planete ili plivate u oceanu ne gubeći dah.

Horizon će navodno zamijeniti postojeće Facebook VR prostore za druženje Facebook Spaces i Oculus Rooms.

Testiranje bi trebalo početi sljedeće godine, a Horizon će biti dostupan manjem broju korisnika Facebooka, prenosi klix.ba.

Komentari