Ne bacajte višak lubenice

Piše
Mateo Galić

Jul 27, 2020

Rijetko tko ljeti može odoljeti komadu dobro ohlađene lubenice. Premda je vrlo sočno i osvježavajuće, to voće brzo se kvari te ga treba potrošiti u najkraćem mogućem roku.

Ne bacajte hranu. Upotrijebite svaki sočni komadić. Evo što predlaže Pun kufer.

Sorbet od lubenice

Ostalo vam je lubenice koju ne možete pojesti prije nego što se počne kvariti? Napravite od ostataka osvježavajući sorbet. Dovoljno je izblendati slatki crveni plod s malo limunova soka i staviti u ledenicu nekoliko sati da se smrzne.

Kockice leda od lubenice

S obzirom na to da lubenica ima visoki postotak vode, idealna je i za pripremu aromatiziranih komadića leda. Izblendanu lubenicu stavite u posudice za pripremu leda, pa nakon zamrzavanja iste iskoristite za posluživanje koktela. Kockice leda od lubenice posebno će dobro pristajati uz sangriju.

Smoothie

Kakav bi to smoothie bio bez sočnog zamrzutnog voća? Ostatke lubenice narežite na manje komade, pohranite u ledenicu, pa iskoristite sljedeći put kada pripremate ukusni smoothie.

Salata od lubenice

Lubenicu možete iskoristiti i za pripremu slanih salata. Da dobro ste pročitali. Ovo ljetno voće izvrsno se sljubljuje s feta sirom, rikulom i mentom.

Lubenica na roštilju

Želite li uživati u lubenici na nov način? Narežite je na krške, lagano posolite i stavite na roštilj. Vjerovali ili ne, taj će trik još više podcrtati njezinu slatkoću.

Lubenica u juhi

Jeste li čuli za gazpacho? Ova španjolska juha obično se priprema od izblendane svježe rajčice, krastavaca i drugog povrća te se poslužuje hladna. Umjesto svježih krastavaca u juhu stavite zeleni dio lubenice koji većina baca u smeće, te se poigrajte s ostatkom okusa.

Lubenica u sušiju

Lubenicu možete iskoristiti i za pripremu vegetarijanskog sušija. Crveni plod narežite na sitne komadiće pa ih pomiješajte sa svježim krastavcima i avokadom te zarolajte s rižom i norijem. Dobar tek!

Komentari