dr. Sanja Toljan: Akne

Piše
Sanja Toljan

Sep 26, 2020

Što reći o aknama, nego da su izvor stresa u mnogih adolescenata, njihova noćna mora, nepredvidljiva greška na licu koja se pojavljuje baš kada je najmanje trebaju.

U mojoj je mladosti pristup aknama bio slijedeći: čekaj da prođe pubertet, pa će proći i akne. Industrija „antiaknastih“ preprata nije bila razvijena, a niti medicinska istraživanja se baš nisu bavila aknama.

Danas je drugačije, o aknama se više  zna….

Akne nastaju kada se genetika udruži sa stilom života, prehranom ili spavanjem, a ako u tome postoje veće nepravilnosti, akne počiju izlaziti na vidjelo. Poput nekog alarma akne će nas upućivati da nešto radimo „opako“ krivo!

U pubertetu imamo disbalans hormona, za kojega klasična teorija kaže da je to prevaga muških hormona nad ženskima. Po toj bi teoriji svi dečki trebali biti aknasti, ali nisu. Ovu sam teoriju testirala bezbroj puta u mojoj ordinaciji.

I aknasti dječaci i djevojčice, nekim su čudom gubili akne kada su počeli razmišljati o promjeni svojih ne baš zdravih navika. A, vjerujem, složit ćete se sa mnom, pubertet obiluje lošim navikama, od kojih je nespavanje noću, po mojem mišljenju najpogubnije za hormonski sustav!

U nepravilnim životnim okolnostima, uvijek dolazi do hiperprodukcije  hormona nadbubrežne žlijezde, kortizola i DHEA, a ovaj drugi upravo je izvor hormonskog disbalansa. Djevojke i dječaci s aknama na licu imaju ga u prekomjernoj količini što dovodi do jedne vrste kronične upale u tijelu, koja, kada se udruži s genetikom, stvara akne.

Akne su u mladih  djevojaka nerijetko povezane s debljinom, ispadanjem kose i nepravilnim menstruacijama, dok kod dječaka mogu biti povezane s fizičkim i psihičkim naprezanjem ( perfekcionizam, intenzivni sport, kronična infekcija).

Konvencionalna terapija akni počiva na retinoidima, koji se upotrebljavaju kao kreme, gelovi ili tekućine, ali isto tako i u obliku preparata za oralnu primjenu. Često se puta poseže i za antibiotskom terapijom i to dugotrajnom, a ako ništa od toga ne pomogne, primjenjuju se popularne „anti bebi pilule“ koje pomažu blokirati muške hormone.

O štetnosti dugotrajne upotrebe antibiotika ne moram govoriti, to je već svima znano, dok se o štetnosti kontracepcije, malo zna. Blokirati vlastite hormone nije razumno, dapače, nivo hormona kod mladih  ljudi mora biti visok! To je uostalom i glavna karakteristika mladosti – jake žlijezde i hormoni.

Pristup eliminiranja akni bi trebao ići ne prema blokadi, nego prema balansiranju:

Evo, mojih savjeta za balansiranje hormona kod pojave akni:

  1. Prehrana mora biti takva da podržava zdrave bakterije u crijevima, jer će se zapravo te bakterije „potući“ s bakterijama koje uzrokuju akne.

Zdrave bakterije vole: povrće, bjelančevine, ulja, sjemenke, voće koje nije previše slatko i cjelovite žitarice.

Nezdrave bakterije jedu krafne, kolače, slatkiše, bijeli kruh, piju gazirana pića i kupuju hranu u školskim automatima.

I, zato, nosite hranu od kuće, ne jedite gotove proizvode iz šarenih kutija ili pekarnica! A, pogotovo se klonite mliječnih proizvoda kravljeg porijekla. Ako već morate jesti jogurt, neka bude kozji.

  1. Spavanje.

Za uravnoteženje hormona DHEA,  koji se, sjećate se, pretvara u muške hormone, noću se mora spavati. Učiti možete rano ujutro u 5 sati, to je prirodnije za organizam, nego u noći do 3 ujutro.

Noćni se tipovi debljaju i imaju akne-zapamtite to!

  1. Uzimanje dodataka prehrani.

Pretpostavlja se da akne nastaju i zbog neravnoteže u nutrijentima, tako da svakom mladom biću s aknama preporučam slijedeće dodatke prehrani:

Vitamin A: 500 – 1000 ij dnevno
Vitamin E 400 ij
lipoičnu kiselina 140 – 300 mg dnevno
cink 50 mg dnevno
omega 3 masne kiseline, barem 2 grama dnevno

  1. Na akne možete stavljati preparate čajevca (tea tree oil).
  2. Akne ne nastaju zbog nečistoće kože i zato se nemojte grubo trljati po koži. To će još više potencirati upalu.
  3. Kreme i losioni ne smiju sadržavati ulja, jer oni blokiraju pore na koži.
  4. Dečki se trebaju brijati svaki puta s novom britvicom
  5. Prekinite upotrebu anti shave losiona na bazi alkohola
  6. Pijte dovoljno tekućine, po mogućnosti pročišćene vode ili limunadu bez šećera.

Kod akni je jako važno donijeti odluku da ih se želite stvarno riješiti! Kada donesete odluku, čekaju vas prvi koraci, npr. započeti sa zdravom prehranom i ranijim odlaskom u krevet. Već ta dva prva koraka rezultirat će (kod 50 % adolescenata) nestankom akni! Ako tomu dodate još i dodatke prehrani, garantiram da će preko 90% mladih izgubiti akne.

Zaista, vrlo mali broj mladih treba tzv. „ jaku terapiju „ za akne! Takve terapije imaju brojne nuspojave, koje mogu dovesti do drugih bolesti i poremećaja, a to nikako ne želimo.

Zato, hrabro u životne promjene. Vaša lica to zaslužuju!

Komentari