Prošećite Okolo ljepšom stranom Zagreba

Piše
Mateo Galić

Aug 19, 2020

Projekt Okolo i ove godine poziva na jedinstvenu umjetničku šetnju gradom.

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, umjetnički projekt „Okolo“ ponovno će, od 20. do 30. kolovoza 2020., oživjeti skrivene ulice, zaboravljene prolaze, krošnje zagrebačkih parkova i zakutke Gornjeg grada.

Ove godine „Okolo“ će biti posvećen „ranjenome“ gradu i stvaranju optimističnije slike Zagreba. Zajedno s domaćim umjetnicima provest će niz urbanih intervencija s ciljem revitalizacije odabranih javnih prostora i okupljanja zajednice oko pozitivnih i lijepih ideja. Brojni umjetnici svakodnevno će uljepšavati (u)lice grada, a manje i veće umjetničke priče čekat će da ih spontano ili namjerno otkrijete na više od dvadeset lokacija u centru Zagreba.

U ovoj jedinstvenoj umjetničkoj šetnji na svakom koraku iznenađivat će vas street art, svjetlosne, zvukovne, fotografske, zelene, skulpturalne i interaktivne instalacije. U središtu ovogodišnjeg programa je velika svjetlosno-zvučna instalacija kiparice Ide Blažičko i multimedijalnog umjetnika Alexa Brajkovića–„Singing Forest“.

1

Instalacija će svoje mjesto pronaći u neposrednoj blizini u potresu teško oštećene zgrade Državnog hidrometeorološkog zavoda, u gornjogradskom Parku Bele IV.,koji će se za ovu priliku transformirati u ambijentalnu oazu suvremenih zvukova. Više od tisuću site-specific svjetlosno-zvučnih tijela raspoređenih po krošnjama impozantnih stabala preuzet će ulogu orkestra „živućih instrumentalista“ koji će okupan svjetlošću stvoriti „pjevajuću šumu“.

2

Ova samoodrživa instalacija pokretat će se snagom vjetra, pri čemu će svaka melodija biti jedinstvena i neponovljiva. Tijekom deset dana tako će nastati beskonačan broj varijacija ambijentalnih zvukova, a sound scape će se u svakom novom trenutku moći doživjeti na drugačiji način, dok će u večernjim satima instalacija poprimiti potpuno novu, svjetlosnu dimenziju.

Uz Idu i Alexa, svoj umjetnički trag ove će godine „Okolo“ po Zagrebu također ostaviti grafički dizajneri klasja&zitai Pavao Kuharić koji će se poigrati novim uličnim formama, zatim kiparice AnaMaria Maravić i Maša Barišić čiji će se „Plesači“ i „Turisti“ nakratko pojaviti u gradu, zaljubljenica u floru Luna Džidić s kojom ćemo otkriti neke od najčešćih biljaka koje naseljavaju zidove Zagreba te Voona čija će priča slomljenog srca dobiti svoj nastavak.

3

Ulični umjetnici Boris Barei Tihomir Krklec –Afrika oslikat će zaboravljene dijelove grada, a kipar Marko Gašparić okušat će se u spoju murala i skulpture, dok će fotografije velikih formata Ernesta Mazarekića dokumentirati „potreseni“ Zagreb.

„Okolo“je projekt posvećen umjetničkom istraživanju grada koji su 2018.godine pokrenule Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačićek) u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Vuneno srce koje je postalo simbolom oporavka Zagreba nakon potresa, crveni tepih do Gornjeg grada, skulptura od svile u Tomićevoj, veliki podni mural na igralištu iznad Dubravkinog puta, svjetlosna instalacija u krošnjama parka Ribnjak, kumica na stepenicama Dolca, spavajući div u Petrinjskoj, simpatične ulične minijature u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir –samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je „Okolo“ već obogatio zagrebačke ulice te istovremeno oduševio građane i turiste.

Prošećite umjetničkom stranom Zagreba!

4
Događanje se ostvaruje uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba.

Komentari