Teslin autopilot kosi pješake

Piše
Vedran Mikulić

Sep 30, 2020

Teslini automobili imaju najnapredniji sustav autonomne vožnje, a istovremeno je to i jedan od najkontroverznijih sustava u automobilskoj industriji danas.

Tome u prilog ide i najnoviji video objavljen na Twitteru, u kojem Kinezi testiraju taj sustav na umjetnim pješacima, piše “The Drive”.

Postavke su jednostavne, Teslina “trica” kreće se ravno pri manjoj brzini, a umjetni pješak postavljen na klizni mehanizam u ključnom trenutku izlazi pred automobil, koji bi barem u teoriji, trebao uočiti i prepoznati opasnost na cesti i zaustaviti se.

Ali u testu koji je prikazan na videu Tesla se ne zaustavlja, a nesretni “pješak” u naletu ostaje bez nogu i još pokojeg dijela anatomije. Automobil u konačnici zaustavlja sam vozač.

U komentarima na Twitteru korisnici se šale da je Teslin autopilot možda toliko napredan da shvaća kako je u pitanju samo lutka pa da nema potrebe za zaustavljanjem.

Međutim, to nije jedini video te vrste koji dolazi iz Kine, i u drugom je testu Tesla jednako učinkovito pokosila pješaka.

Kinezi tvrde da su Teslina vozila na testiranju automatskog sustava kočenja ostvarila najgore rezultate.

Tesla, čini se, ima slijepu točku u svom sustavu jer je sad već postala česta pojava da njihova vozila nalijeću na stacionarne objekte (poput parkiranih policijskih vozila ili prevrnutih kamiona).

Iz Tesle konstantno naglašavaju da tijekom vožnje s autopilotom vozač mora biti za volanom i paziti na cestu.

Tesla inače za svoj sustav autopilota naplaćuje čak 8.000 dolara i praktički garantira “potpuno autonomnu vožnju”, iako ta tehnologija zapravo još nije u uporabi. Stoga, ako planirate kupiti Teslu ili ste vlasnik nekog od njihovih modela, držite ruke na volanu i oči na cesti i kad je riječ o vožnji na autopilotu.

Komentari