Studentski dokumentarac – Petite Ballerine

Piše
Ana Leko

Jan 04, 2016

Film Petite Ballerine priča je o ljubavi prema baletu čiji su autori novinari Televizije Student, a prikazan je na 11 filmskih festivala diljem svijeta.

Film prikazuje balerine i baletane kroz tri generacije – djevojka na kraju srednje baletne škole koja se nalazi na prekretnici života, na mjestu na kojem odlučuje hoće li se zauvijek posvetiti baletu (Leda Šeparović, 16); balerina na kraju karijere plesačice, koja se okreće pedagoškom poslu (Mihaela Devald, 44); te baletan koji je svoj život proveo plešući i koreografirajući, postavši jedna od legendi hrvatske, ali i svjetske plesačke scene (Milko Šparemblek, 86).

Ovo baletno putovanje započelo je kad su Renata Šimić, Matej Đuzel, Ivan Granić, Nino Marić i Bruno Gudelj upoznali 16-ogodišnju djevojku Ledu. Ona im je pokazala što njoj znači balet i na koji načina ga vidi i doživljava. Nakon što je prilog o njoj, snimljen za potrebe kolegija na Fakultetu političkih znanosti, prikazan na HRT-u i nakon mnogih pozitivnih reakcija gledatelja i Lede, odlučili su snimiti dokumentarac jer se i njima svidjelo kako to u konačnici može i treba izgledati. Jednostavno, zaljubili su se u novi svijet.

Veliki uspjeh filma Petite Ballerine dokazuje i to što je prikazan na čak 11 filmskih festivala diljem svijeta, a osvojio je nagradu na Reviji studentskog filma u Zagrebu. Sniman je u zagrebačkom HNK-u, na probama i nastupima te u Ledinom domu tako da gledatelj zbilja upozna Ledu i njezinu ljubav prema baletu, ali i HNK na jedan novi način, iza kulise gdje je mnogo toga što se ne može vidjeti svaki dan.

Autori filma su novinari Televizije Student koja je ujedno i produkcijska kuća ovog filma, a svi ljubitelji baleta i oni koji će to tek postati ovaj prekrasan dokumentarni film mogu pogledati online.

Studentski dokumentarac – Petite Ballerine

Više o filmu Petite Ballerine i njegovim autorima možete pročitati na stranicama Televizije Student.

Komentari