Kad naša sjenka svjetli – ljudi koje obožavamo

Piše
Branka Kovač

Apr 20, 2017

Kada vas netko impresionira, odvojite malo vremena da popričate sami sa sobom i prepoznate sebe u toj osobi kojoj se divite. Naša sjenka nekada i svjetli.

Dok se igramo s našim nesvjesnim i tražimo kosture u ormaru, najčešće fokus stavljamo na ono što smo definirali kao loše. Pažnju posvećujemo situacijama na koje smo negativno reagirali, u kojima smo osjećali otpor, i na taj način pratimo tragove do nekog zatomljenog dijela sebe.

I ja sam divna!

No jednako tako vrijedni tragovi se nalaze u situacijama gdje smo izuzetno pozitivno i euforično reagirali na nešto izvan nas. Osobe kojima se divimo i koje obožavamo nam isto tako odražavaju nešto što leži u nama, ali nismo sposobni to prepoznati. U ovom slučaju, to nešto definiramo kao iznimno dobro.

Kada vas netko impresionira, ostavi na vas dubok dojam, odvojite malo vremena da popričate sami sa sobom. Da prepoznate sebe u toj osobi kojoj se divite. Kada se nađete, divljenje će nestati. Vratit ćete jedan svoj izgubljeni dio duše i više ga nećete morati čeznutljivo tražiti u drugima.

sjenka

Kad divljenje preraste u obožavanje

Što manje poznajemo osobu, puno više toga na nju možemo isprojicirati. Tako javne osobe često postaju predmet obožavanja ili ih doživljavamo kao puno vrednije od nas. No ako se ne prestanemo diviti drugima – zabavljačima, umjetnicima, znanstvenicima, poduzetnicima – nikad nećemo razviti te svoje potencijale. Ostat ćemo vreće neiskorištenih talenata, paraziti koji se hrane pričama o tuđim ostvarenjima.

Poštujmo energetska polja javnih osoba – umjesto da ih obožavamo i uzdižemo na pijedestal, iz srca im se zahvalimo na podsjetniku da smo i mi umjetnici i moćni kreatori. I krenimo stvarati svoju jednako tako impresivnu priču.

Komentari