Kako se pripremiti za studentski život

Piše
x-ica tim

Jul 17, 2020

Državna matura je riješena i došlo je vrijeme za posljednje odluke o opisu na fakultete. Donosimo nekoliko savjeta za sve buduće brucoše kako da se što uspješnije pripreme za nadolazeći studentski život.

Prva godina na fakultetu mnogim je studentima stresna – novo mjesto, novi ljudi… Sve je to za neke stresno razdoblje. No, to ne treba biti tako. Ako se i ti spremaš za studentski život, imamo za tebe nekoliko savjeta koji će ti u tome pomoći.

1. Dobro razmisli o odabiru fakulteta

Iako si vjerojatno već u srednjoj školi počeo razmišljati o željenom fakultetu, sad je krajnje vrijeme o konačnoj odluci. Neka na tvojoj listi željenih fakulteta budu samo oni fakultetu koji te uistinu i zanimaju. Mnogi studenti na prvoj godini znaju odustati od faksa jer shvate da ih to ne zanima. Ako možeš, informiraj se na forumima, društvenim mrežama ili se konzultiraj sa starijim studentima.

startup-photos

2. Prijavi se za smještaj u studentskom domu

Na prvoj godini fakulteta možda bi bilo najpametnije da potražiš smještaj u studentskom domu. U domovima je razvijeniji društveni život i redovito se događaju zanimljive stvari u kojima možeš sudjelovati. Za razliku od studentske sobe gdje se posebno ne plaćaju ni režije ni internet, u stanu je život mnogo skuplji.

3. Pametno razmisli o potencijalnom cimeru

Nije se svakom studentu lako prilagoditi. Najbolji prijatelji često se znaju posvađati ili udaljiti nakon što postanu cimeri. Ako se slučajno pojave nesuglasice ili problemi, razgovaraj sa svojim cimerom o njima i pokušajte ih riješiti na miran način. Bila bi velika šteta izgubiti dugogodišnjeg prijatelja zbog sitne svađe.

studij

4. Upoznaj grad u kojem ćeš studirati

Mnogi studenti studiraju u drugom gradu, ponekad i zemlji. Ako si i ti jedan od njih, bit će ti jednostavnije prilagoditi se novom mjestu ako se prethodno pobliže informiraš. Preseli se par dan prije početka predavanja kako bi proučio raspored prijevoza tramvaja, autobusa ili da istražiš grad. Prilagodba nije uvijek laka, pogotovo onim studentima koji se teško prilagođavaju novim i nepoznatim situacijama.

5. Pronađi društvo s faksa

Danas na društvenim mrežama postoje grupe u kojima već odmah nakon upisa možeš upoznati svoje buduće kolege. To je odlična prilika da saznaš nešto više o potencijalnim prijateljima, a i prvi dan faksa bit će ti mnogo lakši. Nećeš se osjećati izolirano jer ćeš imati s kim razgovarati.

Komentari