10 navika koje život čine sretnijim

Piše
Brankica Stanić

Jul 07, 2020

Ok, znam da nisam u godinama u kojima raspolažem sa nevjerojatnom mudrosti, niti sam otkrila recept za sretan život, no ipak postoje određena pravila koja su mi uvelike olakšala boravak u ovom ludom svijetu i kojih se trudim pridržavati kad god mogu. U ovom postu, odlučila sam podijeliti ih sa vama.

Sve su to već odavno poznate stvari, za sve njih znamo da su korisne, no ipak ih često smetnemo s uma i ne pridržavamo ih se, a činjenica je da nam mogu uvelike olakšati i pojednostaviti život. Nek ovo bude mali podsjetnik na ono najvažnije, ono što bi nam trebalo biti više i češće u fokusu. 🙂

1)  Moram zamijeni sa želim

Čim kažeš sebi moram, dio tebe automatski pruža otpor: Ma, ne moram ja ništa! Istina, ne moraš. Ali čim kažeš sebi da nešto želiš, percepcija se mijenja. Želim završiti taj tečaj jer ću uz njegovu pomoć napredovati u karijeri. Želim otići na jogu/u teretanu/ na trčanje jer ću na taj način izgraditi zdravo tijelo i duh. Želim prestati besciljno skrolati po Facebooku i to vrijeme iskoristiti čitajući i prestati se žaliti kako nemam vremena za ništa. A sad sve ove rečenice izgovori sa moram. Velika razlika, zar ne?

2)  Ne žali se

Ajme, kako ću to riješiti, ne mogu ja to napraviti jer nisam dovoljno pametna/sposobna/lijepa/uporna/zanimljiva…nastavi niz, nemam dovoljno novca, nemam dovoljno vremena, lako njoj ona nema djecu, kroničnu upalu sinusa, križobolju ni šefa/muža/majku/oca koji joj ubija volju za bilo čim. Isprike, isprike, isprike. Živimo stvarnost koju sami iskreiramo, ako se konstantno žalimo i nalazimo razna opravdanja svojoj lijenosti i stajanju na mjestu, pa, nećemo u životu baš puno ni postići, zar ne?

3)  Ne uspoređuj se

Kamen spoticanja svakome tko krene putem ostvarenja svojih snova.
Kome ću ja biti zanimljiva pored ove i ove? Pogledaj samo njihov rad? Moj k’o da je prvašić radio? Bolje da se ostavim gluposti i zakopam se u prosjek, tamo sam najsigurnija.
Istina, jesi, ali ne žali se poslije kako život nije bio fer prema tebi.
Svi smo jedinstveni i sve što stvaramo, stvaramo na jedinstven, svoj način, koji može biti sličan nekom drugom ali nikako isti. Upravo zato je uspoređivanje glupo. I sve što radi je da dovodi do blokade. A kad si u blokadi sve što stvaraš je površno, škrto, zbrčkano i nisi zanimljiva nikome, pa ni sebi samoj.

4)  Nikad ne govori loše o drugima

Dodala bih  i ne pretpostavljaj. Jednostavno nemoj, čak i kad si u pravu. Karma is a bitch. Enough said. Uostalom, što više pričaš loše, to više vidiš samo ono loše, zanemaruješ pozitivne strane i kreiraš oko sebe ubojito polje negativizma.

Kleveta uvijek čini klevetnika gorim, ali oklevetanog nikada.

Charles Caleb Colton

5)  Jača si nego što misliš

I hrabrija. I sposobnija. Shvatiš to svaki put kad preživiš neku lošu epizodu u svom životu. Ali zaboraviš čim je nova neprilika na vidiku. Opusti se. Sve se ionako događa s razlogom. Pa i ako tresneš svom snagom na dno i raspeš se, jedino kamo možeš poslije toga je gore, još jača i snažnija.

Prava snaga čovjeka nije u nagonima već u nepokolebljivoj, spokojnoj težnji prema dobru koje čovjek određuje u mislima, izražava u riječima, i sprovodi u djelima.

Lav Tolstoj

6)  Ništa ne shvaćaj osobno

Ovo je nešto na čemu sam ja morala puno raditi. Osjetljiva sam i previše me diraju čak i sitnice. Dok jednom nisam sebi rekla; Dušo, draga, ne vrti se svijet oko tebe. Drugi ljudi imaju svoje probleme, strahove, borbe i kad reagiraju, 90% tih reakcija je odraz njihovog trenutnog stanja – ti nemaš veze s tim. Pomaže mi i mantranje. Svaki put kad se nađem u škakljivoj situaciji, umjesto da krivim sebe, ponavljam u sebi: To nema veze s tobom, to nema veze s tobom. Čim nešto osvijestiš, dobiješ i volju i pronađeš način da to promijeniš.

7)  Rasti svakodnevno – uspjeh nije odredište već svakodnevnica

Pritom pod uspjeh ne mislim isključivo na materijalne stvari i postizanje statusa u društvu. Mislim na sve one svakodnevne stvari koje činiš s ciljem da poboljšaš i obogatiš sebe kao osobu; putuj, otkrivaj nove knjige, kulture, ideologije, vrtlari, nauči plesti, iskušaj novi recept, pij više vode, ustani se ranije i trči, promijeni rutu kojom ideš na posao, fakultet, bilo gdje, nauči neku novu vještinu…more je toga što možeš i ono najbolje, besplatno je. Čak i kad su tečajevi u pitanju, koristeći internet danas možeš gotovo sve. Dobre savjete daje blog Naranča, zaviri u Ivanine tekstove: Besplatno online obrazovanje dio 1 i Besplatno online obrazovanje dio 2. 

Težiš li promjeni svog života na bolje, nemoj čekati pogodan trenutak, nemoj čekati da se dogode velike stvari. Kreni malim koracima, mijenjaj svoju svakodnevnicu. Kroz određeno vrijeme iza sebe imati ćeš bezbroj malih pobjeda koje će biti zaslužne za potpuno drugačiju sliku tebe.

8)  Voli sebe

Jer apsolutno sve pada u vodu ako ne kreneš od sebe. Najvažnija osoba u tvom životu si ti, kad se njeguješ, voliš, opraštaš si, cijeniš se, poštuješ, kad si blaga prema sebi, kad si dozvoljavaš pogreške, sposobna si drugima dati toliko toga. A kad si sposobna to sve pružiti drugima, ti drugi će ti moći uzvratiti istom mjerom. Akcija – reakcija. Što daješ – dobiješ. Što imaš – odašilješ u svijet.

Možeš širom svemira tražiti nekoga tko više od tebe zavrjeđuje tvoju ljubav i osjećaje. I ne naći ga. Jedini ti kao i bilo tko drugi u svemiru zavrjeđuješ punu mjeru svoje ljubavi i osjećaja.

Buddha

9)  Mijenjaj loša uvjerenja

Baš ništa nećeš postići , makar i radila na tome svim silama ako se ispod svega toga kriju loša uvjerenja. Onaj tihi, ali poprilično destruktivni glasić koji ti šapće: Ja to ne mogu, Ja u to ne vjerujem, To je gubitak vremena, Ja to ne zavrjeđujem…Iako tih, taj je glasić snažniji od bilo čega što izgovoriš na glas ili bilo koje radnje koju poduzmeš. Jer odražava tvoju podsvijest, ono duboko zacementirano u tebi. A svi vrlo dobro znamo koliko nas naša podsvijest oblikuje. Sve što jesmo sada odraz je naših misli.
Ako te interesira kako se riješiti krivih uvjerenja, pročitaj jako dobar tekst Marijane May: Kako se otarasiti krivih uvjerenja i početi živjeti punim plućima. 

Možete imati sve što želite, ako ste spremni da se odrekne uvjerenja da to isto ne možete imati.

Robert Anthony

10)  Fokusiraj se na svoje ciljeve i radi na njima

Ali onako zaozbiljno, mani se priča, pukog izražavanja svojih želja, one rečenice: Kad narastem bit ću… Narasla si, sad zasuči rukave i budi. Ja od svoje srednje škole govorim da želim biti pisac, rukave sam zasukala tek nedavno. Uvijek je nešto drugo bilo bitnije, uvijek sam drugima dozvoljavala da mi pomaknu  fokus na, možda njima važne stvari, ali ne i meni. I što sam na kraju dobila? Ništa, osim hrpe osobnog nezadovoljstva. A nije baš da život ima nekog smisla ako si njime nezadovoljan.

Još jedna jako dobra tehnika je zapisivanje svojih ciljeva, koliko god mali bili. Zapisani, imaju daleko veću moć nego kad ih samo držimo u glavi. Posebice, kad ih nakon nekog vremena prolistaš i shvatiš da si na popriličan broj njih stavila kvačicu. Divan osjećaj.

Brankica signature

Komentari