Na ovim mjestima nikada ne sakrivajte novac

Piše
Vedran Mikulić

Aug 10, 2020

Ispod madraca, tepiha, u prljavom rublju, knjigama ili ladicama… Koje god od ovih mjesta izaberete za čuvanje novca, možete biti sasvim sigurni da će ih lopovi “provaliti” i pronaći.

Malo je vjerojatno da ćete lopove uspjeti nadmudriti, pošto će im vjerovatno pasti na pamet da ušteđevinu traže baš na mjestima koja se vama čine vrlo neobičnim. Što je još gore, vjerojatno će je i pronaći, s obzirom na to da još uvijek ima ljudi koji odlučuju za “skrivanje” novca po kući, umjesto za štednju u banci koja je, bez sumnje, najsigurnija opcija za čuvanje novca.

Ako se ipak odlučite da novac držite u kući, postoje mjesta na koja ga nikako nemojte ostavljati jer ćete bez njega, ako se lopovi pojave, sasvim sigurno i ostati.

Ispod madraca

Madrac na krevetu je jedno od prvih mjesta koje će se naći na udaru lopova, a i postalo je “klasika” pa će i oni koji se ovim “poslom” ne bave, sasvim sigurno potragu započeti odavde.

Kućni sef

Potpuno je svejedno da li je sef veliki ili mali, ima li šifru, lokot ili ključ. Čak iako je pričvršćen za zid ili namještaj, nije garancija da ćete ostati bez njega. Suština je u tome da je on potpuno beskoristan ako se može odnijeti iz kuće ili stana.

Ormarići, ladice…

Čak iako novac u ovakvim komadima namještaja držite pod ključem, lopovi su dobro opremljeni svim potrebnim alatima, ali i vrlo izverzirani u obijanju brava.

Stare vrećice, novčanici, torbe…

Vrećice nisu prva stvar od koje se kreće u potragu za novcem, ali može biti od koristi lopovima da ga iznesu iz stana. Najsretnije rješenje nisu ni stare torbe i novčanici, jer im nije nikakav problem pregledati ih, izvrnu sve postave i pogledaju u džepićima. Možda se ipak, nešto, u njima i nađe.

Košare za rublje

Tuđe prljave čarape, majice, posteljine i rublje ne djeluju primamljivo nikome, još manje da po njima “brlja”, pa se čini kako dobra ideja za čuvanje novca. Međutim, nije naročito teško košaru prevrnuti i iz nje izbaciti sve što ima, ne bi li se došlo do “slamarice”. Tim prije što ovaj posao traje tek minutu – dvije.

Iza slike ili ispod lampe

Ovo su više filmski prijedlozi za čuvanje novca, ali u realnosti nisu najbolja ideja. Na ovakvim mjestima se ne može sakriti previše novčanica, jer će izgledati upadljivo, a da bi se pregledala potrebno je samo oboriti lampu ili pomaknuti sliku.

“Zakopano blago”

Mala je vjerojatnoća da će dvorište biti mjesto za potragu za novcem, a mala je vjerojatnoća i da će ga neko u njemu skrivati. Ako je pak to opcija, rupa je možda najbolja ideja, ali i ovo rješenje ima nedostataka: zaboravit ćete gdje se nalazi, novac se može smočiti, a njime se može pozabaviti i kućni ljubimac.

Zaključak: Ma koliko djelovalo, niti jedno mjesto u kući nije sasvim sigurno. Ako je netko došao s idejom da vas opljačka, malo što će ga spriječiti da pronađe novac i druge dragocjenosti. Ne treba ni napominjati da, pored mnogo veće sigurnosti, u banci imate i kamatu, odnosno zaradu, koju “kućna banka” ne pruža nikome, prenosi radiosarajevo.ba.

Foto: pixabay

Komentari