Zatvoren projekt “Ljetna škola bioetike i ljudskih prava”

Piše
Vedran Mikulić

Aug 03, 2020

U Šibeniku je jučer, u nedjelju 2. 8. 2020. godine, uspješno zatvoren projekt “Ljetna škola bioetike i ljudskih prava” koji se održao treće godine zaredom u Šibeniku u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

Sedmodnevna „Ljetna škola bioetike i ljudskih prava“ je edukacijski projekt koji je ove godine trajao od 27. 7. do 2. 8. 2020. godine i okupio 42 mladih od 18 do 30 godina te stručnjake iz područja bioetike i ljudskih prava.

Svečano otvaranje organizirano je u Šibeniku na povijesnoj tvrđavi Barone, a zatvaranje Ljetne škole na tvrđavi sv. Nikola koja se nalazi na Popisu svjetske baštine UNESCO-a.

3

Cilj Ljetne škole edukacija je mladih iz svih dijelova Hrvatske o suvremenim bioetičkim pitanjima s posebnim naglaskom na interdisciplinarnom pristupu koji omogućuje dublje razumijevanje problematike bioetike i ljudskih prava.

Neki od ovogodišnjih predavača bili su: prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, prim. dr. med. Boris Ujević, dr. sc. Marina Katinić, doc. dr. Rok Čivljak, dr. med, izv. prof. dr. sc. Tomislav Domazet Lošo.

Ovogodišnjim temama Ljetne škole bioetike i ljudskih prava pristupili smo kroz predavanja, radionice i debate, a doticale su razvoj ljudskih prava, pravne koncepte zaštite ljudskih prava te suvremena bioetička pitanja poput transrodnosti, priziva savjesti, prava na život, pandemije COVID-19, etičkih izazova u genetici.

Promišljanje o temama koje se odnose na zaštitu ljudskih prava nužno je za razvoj mladih koji postaju nositelji promjene u hrvatskom društvu i grade ga na način da briga o dobru pojedinca i zajednice uvijek bude prioritet.

2

Program Ljetne škole obuhvatio je analizu zakona i istraživanja iz medicinskog, filozofskog i pravnog područja koje govore o ugrozi zdravlja i rizičnom ponašanju kod mladih, razvijanje novih metoda zagovaranja i kritičkog promišljanja kod mladih koje će pomoći pri rješavanju novonastalih problema. Mladi su uz razvoj kritičkog promišljanja podigli svijest o važnosti suradnje različitih znanstvenih disciplina bez kojih kvalitetne suvremene rasprave nisu moguće.

Ljetna škola bioetike mladima je pružila cjelovitu i interdisciplinarnu edukaciju, osiguravajući im prostor za razvijanje, formiranje i iznošenje vlastitih stavova. Osim toga, Ljetna škola je prilika za upoznavanje i međusobno druženje, kao i za uživanje u ljepotama hrvatske obale i znamenitostima grada Šibenika. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, posebnu pažnju obratili smo na epidemiološke preporuke.

Više informacija o Ljetnoj školi bioetike i ljudskih prava možete pronaći na društvenim mrežama: Facebook i Instagram.

Komentari