Zaštitna maska koja prevodi na osam jezika

Piše
Mateo Galić

Aug 06, 2020

Japanski robotički startup Donut Robotics kreirao je pametnu zaštitnu masku za lice koja je opremljena visokotehnološkim opcijama koje imaju za cilj olakšati komunikaciju i distanciranje ljudi tijekom pandemije.

Ova pametna maska radi u kombinaciji s mobilnom aplikacijom C-Face Smart koja nudi mnoštvo mogućnosti. C-Face Smart može pojačati glas korisnika maske ili prevesti govor na osam različitih jezika – japanski, kineski, korejski, vijetnamski, indonezijski, engleski, španjolski i francuski.

ppp

Maska je dizajnirana tako da se nosi preko standardne maske za lice jer ima proreze za disanje koji umanjuju njenu zaštitnu funkciju protiv virusa. Stoga je najbolje ispod nje imati običnu zaštitnu masku, pojašnjava Taisuke On, izvršni direktor Donut Robotics, piše CNN.

Napravljena od bijele plastike i silikona, pametna maska ustvari ima ugrađen mikrofon koji se putem Bluetooth veze povezuje s pametnim telefonom, i to na udaljenosti do deset metara.

Donut Robotics je prvenstveno razvio prevoditeljski softver za robota zvanog Cinnamon, ali uslijed pandemije ovaj projekat stavljen je na čekanje. Tada su japanski inženjeri došli na ideju da svoj softver iskoriste za razvoj pametne maske.

Izrezak

Prvi val distribucije ove maske očekuje se u Japanu, a do prosinca će biti na raspolaganju od 5.000 do 10.000 maski. Maska će koštati između 40 i 50 dolara, uz dodatnu pretplatu na aplikaciju.

Ipak, maske neće biti dostupne u inozemstvu do travnja 2021. godine, iako postoji velika mogućnost da će se ranije pojaviti u Americi i Velikoj Britaniji zbog velikog interesa javnosti, piše klix.ba.

Foto: Donut Robotics

Komentari