Ljetna škole bioetike i ljudskih prava

Piše
Mateo Galić

Jul 27, 2020

Danas, 27. 7. 2020. godine, počinje nova “Ljetna škole bioetike i ljudskih prava” koja se održava treće godine za redom u Šibeniku u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

Sedmodnevna „Ljetna škola bioetike i ljudskih prava“ je edukacijski projekt koji traje 27. 7. do 2. 8. 2020. godine s ciljem edukacije mladih od 18 do 30 godina i okupljanja stručnjake iz područja bioetike i ljudskih prava.

Ove godine Ljetna škola će okupiti 42 mladih iz različitih dijelova Hrvatske, a poseban naglasak bit će na interdisciplinarnom pristupu koji će mladima omogućiti dublje razumijevanje suvremenih bioetičkih pitanja putem interaktivnih predavanja, radionica i debata.

Neki od ovogodišnjih predavača su: prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, prim. dr. med. Boris Ujević, dr. sc. Marina Katinić, doc. dr. Rok Čivljak, dr. med, izv. prof. dr. sc. Tomislav Domazet Lošo.

Treća Ljetna škola bioetike i ljudskih prava posvećena je edukaciji mladih o filozofskoj podlozi razvoja ljudskih prava, pravnim konceptima zaštite ljudskih prava te problematici suvremenih bioetičkih pitanja (poput transrodnosti, priziva savjesti, prava na život), dopuštenog utjecaja društva kroz pravne akte i osiguravanja dobra svakog pojedinca.

Promišljanje o temama koje se odnose na zaštitu ljudskih prava nužno je za razvoj mladih koji će biti sposobni postati nositelji promjene u hrvatskom društvu i graditi ga na način da briga o dobru pojedinca i zajednice uvijek bude prioritet.

Zbog nedostatka bioetičkih sadržaja mladi u Hrvatskoj nisu zadovoljavajuće upoznati s bioetikom kao interdisciplinarnom strukom, a u vremenu kada se pojmovi iz navedenih područja u javnom prostoru učestalo koriste bez razumijevanja i interpretiraju na pogrešan način, želimo mladima pružiti cjelovitu i interdisciplinarnu edukaciju, osiguravajući im prostor za razvijanje, formiranje i iznošenje vlastitih stavova.

Program Ljetne škole obuhvatit će analizu i istraživanja iz medicinskog, filozofskog i pravnog područja koje govore o ugrozi zdravlja i rizičnom ponašanju kod mladih, razvijanje novih metoda zagovaranja i kritičkog promišljanja kod mladih koje će pomoći pri rješavanju novonastalih problema.

Mladi će uz razvoj kritičkog promišljanja podići i svijest o važnosti suradnje različitih znanstvenih disciplina bez kojih kvalitetne suvremene rasprave nisu moguće. Osim toga, Ljetna škola je prilika za upoznavanje i međusobno druženje, kao i za uživanje u ljepotama hrvatske obale i znamenitostima grada Šibenika.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, posebna pažnja biti će posvećena epidemiološkim preporukama.

Više informacija o Ljetnoj školi bioetike i ljudskih prava možete pronaći na društvenim mrežama: Facebook i Instagram.

Komentari