101 savjet za studente – 1. dio

Piše
Sponzorirani članak

Jul 27, 2020

Početkom nove akademske godine veliki broj srednjoškolaca ulazi u studentski život. Puno toga se mijenja i vrlo je bitno što prije prilagoditi se novom načinu života. Ovi savjeti će vam sigurno puno pomoći.

Gotovo je sa srednjom školom, red je za sljedeći korak, odlazak na fakultet. Ne mijenja se samo mjesto boravka i sredina veći i puno, puno toga o čemu možda niste niti znali niti razmišljali. Smještaj, prehrana, odlazak na predavanja, nova prijateljstva, život u velikom gradu, džeparac i još puno toga neće biti isto kao do sada.

Ne trebate se bojati, imat ćete pomoć s raznih strana, od roditelja, prijatelja, sadašnjih i bivših studenata, profesora i svih onih koji će vam biti pri ruci u ovom vrlo važnom životnom razdoblju.

Naravno, tu smo i mi, ekipa portala x-ica.com isto će dati svoj obol i truditi se pomoći vam koliko je to u našoj moći. Od korisnih članaka na portalu koje pišu uglavnom sadašnji ili bivši studenti i niz stručnjaka raznih profesija, do svakodnevne borbe za novim popustima i benefitima kako bismo vam bar malo pomogli u očuvanju vašeg studentskog života.

Od danas pa naredna dva dana, u suradnji s našim partnerom PBZ, objavit ćemo 101 savjet za studente pomoću kojih ćete lakše uploviti u nove izazove. Krećemo s današnjim savjetima, a oni su vezani za

PODSTANARSKI ŽIVOT

 1. Kad organiziraš tulum, susjedima ostavi obavijest s detaljima. Informiraj ih do kad će party trajati i zamoli ih za razumijevanje. Radije biraj vikend za zabavu.
 2. S cimerima dogovori koje vrijeme je za učenje, a koje za zabavu. Dogovorite se i koja je “procedura” kad vam stižu bolje polovice i prijatelji.
 3. Nitko nije savršen i nitko ne voli sitničave cimere. Postoje stvari s kojima možeš živjeti, poput dignute daske na WC-u. Važno je samo da pravila postoje i da su jasno definirana.
 4. Najbolji prijatelji iz srednje škole nužno nisu i najbolji cimeri. To što nekoga odlično poznaješ, ne znači da su vam navike kompatibilne.
 5. Komunikacija je važna. Nikad ne ignorirajte slona u sobi – raspravite sve detalje, nejasnoće i poteškoće. Kvalitetnim razgovorom mogu se riješiti gotovo svi problemi.
 6. Skini plafonijere, zamijeni stare žarulje novima, dodaj još koju lampu – dobrim rasporedom svjetla možeš se igrati i postići različite ugođaje svoje sobe ili cijelog stana.
 7. Ako useljavaš u stan u kojemu namještaj nije u najboljem stanju, nabavi ljepljive folije koje ćeš postaviti na ormare i kuhinjske elemente. Ta će sitnica oživjeti interijer.
 8. Recikliraj! Postavi tri plastične kutije jednu na drugu. Izreži na svakoj strani dovoljno velik otvor. Tako odvojeno spremište olakšat će ti odlaganje plastike, stakla i papira.
 9. To što ti vlasnici stana ne daju da obojiš zidove u crno, ne znači da svoj novi prostor ne možeš učiniti svojim. Poster na zidu, kaktus na radnom stolu, jastuci u bojama… sitnice čine čuda.
 10. Ako nemaš “zelene prste”, ne brini. Nabavi samo jednu biljku i saznaj sve o njoj. Koliko sunca joj treba, koliko vode, voli li bananu ili ljusku jajeta.
 11. Stan uvijek mora biti uredan. Barem jednom tjedno ponašajte se kao da vam dolazi mama ili vlasnici “u inspekciju”. U čistom stanu ljepše je živjeti, učiti, ali i odmarati.
 12. Pranje rublja zahtijeva pažnju. Pripazite na zalutale šarene čarape među bijelim rubljem, pazite da uvijek koristite omekšivač i radije pitajte nego da kasnije tugujete.
 13. Svježe oprano rublje najbolje miriši ako se stavi na sušenje odmah nakon pranja. Ne sutra ujutro i ne kad se vratiš iz menze. Stvori naviku i vješaj rublje odmah po pranju.
 14. Nemaš glačalo? Prije sušenja mokru odjeću dobro istresi pa ju objesi, a manje zgužvane dijelove možeš izglačati i peglom za kosu. Ipak, uloži u nabavku glačala – uvijek će ti trebati.
 15. Hrana u menzi je praktična i povoljna, ali ako naučiš pripremati nekoliko jednostavnih jela, iznenadit ćeš se koliko možeš uštedjeti. Kuhanje nije bauk.
 16. Mikrovalna pećnica tvoja je prijateljica. Podgrijavanje ili odleđivanje mamine hrane uz nju je brže i lakše. Kao i s glačalom, investirajte u nabavku zajedničke mikrovalne.
 17. Električne aparate potrebno je održavati. Minimum je isključivanje iz struje, a to se posebno odnosi na upaljeni štednjak. Uvijek po izlasku iz stana dvaput provjeri.
 18. Fotografiraj stan prije i poslije useljenja te prilikom iseljenja. Tako ćeš spriječiti česte i moguće trzavice oko vraćanja pologa, kao i rasprave s vlasnicima stana.
 19. Znaš li koja su tvoja prava i obveze kao podstanara? Internet je pun informativnih savjeta oko toga što su tvoje obveze i koja su prava, ali i dužnosti najmodavca.
 20. Dogovor o najmu stana uvijek zaključi u pisanom obliku – ugovorom. Ako te vlasnici stana odbijaju prijaviti, to je znak za uzbunu i traženje nove opcije.
 21. Pravilo je da vlasnici stana mogu doći vidjeti stan tijekom tvog boravka, ali samo uz najavu. Ne mogu dolaziti u stan bez najave ili ulaziti bez odobrenja.
 22. Prije preseljenja u drugi stan, pripazi da poštuješ otkazni rok (u pravilu u trajanju od mjesec dana) i obvezno podmiri sve račune.
 23. Imaj na umu da ako se u roku od 30 dana od isteka ugovora ti ili najmodavci ne izjasnite drukčije, ugovor se u pravilu smatra produženim.
 24. Ako te nije dopalo mjesto u studentskom domu, možda imaš pravo na studentske subvencije za podstanare.
 25. U potrazi za novim stanom dobro pregledaj zidove – ne smiju biti vlažni! Imaš pravo tražiti i račune za režije za prethodne mjesece.
 26. Puno je sitnih popravaka u stanu za koje ti ne treba pomoć majstora ili najmodavca. Na internetu ćeš pronaći detaljne korak po korak vodiče.
 27. Nekad su za dobar san čepići za uši jedina opcija. Nabavi ih u ljekarni ili drogeriji i koristi kad god se želiš dobro naspavati, posebice prije važnog ispita.
 28. U stanu bi uvijek trebala biti kutija prve pomoći, ali i jedna ladica s lijekovima protiv bolova, lijekovima za smanjivanje temperature… zavojima i flasterima.
 29. Sve kovanice manje od dvije kune ubacuj u kasicu prasicu. Malo-pomalo skupit će se za nove cipele ili neki novi gadget. Istraži i e-Kasicu Privredne banke Zagreb.
 30. Ako u svojoj sobi imaš biljke, zamoli cimere da ih zalijevaju kad te nema duže od tri dana u stanu. Šteta bi bilo da ti propadne trud zbog produženog vikenda.
 31. Kako najlakše preseliti iz jednog stana u drugi? Tako da zamoliš prijatelje za pomoć. Što vas je više, seljenje će biti lakše, a poslije možete ravno u izlazak.
 32. Ako ti je bicikl omiljeno transportno sredstvo, pri traženju stana gledaj da imaš i prostor za bicikl. Spremište za bicikl spasit će te muke.
 33. Kad tražiš stan, baci pogled na online karte. Možda ti se sviđa stan i cijena, ali važno je i da ne moraš satima putovati do faksa. To ćeš posebno cijeniti poslije teškog ispita.
 34. Ako krećeš studirati u novom gradu, skini si Google maps rute na pametni telefon. Radit će i bez pristupa internetu, a mogle bi ti uštedjeti živce i vrijeme. Uz mobilnu aplikaciju ATM lokator, brzo pronađi najbliži PBZ bankomat.

Sutra: online život!!!

Komentari