Kako piti kavu na zdrav način?

Piše
x-ica tim

Sep 29, 2020

Kava i čaj dva su najpopularnija pića širom svijeta, i oni su u osnovi dio ljudske kulture. Naravno, oni mogu imati zdravstvene koristi, a u nekim slučajevima mogući su i zdravstveni rizici.

Preko 80 posto odraslih Amerikanaca pije kavu, a mnogi to čine zbog pozitivnih učinaka na budnost, pažnju, vrijeme reakcije i pažnje, pa čak i fizičke performanse.

Kava također ima više od 800 spojeva, koji uključuju kofein i klorogenu kiselinu, a postoje podaci koji potvrđuju pozitivne koristi, uključujući prevenciju nekoliko kroničnih bolesti poput dijabetesa i masnoće u jetri. Osim toga, ljubiteljima kave ona može pružiti onaj ugodan topao osjećaj svako jutro.

Negativne nuspojave kofeina

Žgaravica je uobičajena nuspojava pijenja kave, a bilo je i nekih istraživanja koja sugeriraju da ljudi koji piju kavu mogu biti skloniji razvoju sindroma iritabilnog crijeva (IBS). Razlog tome može biti iz više razloga, ali dio bi mogao biti povezan s promijenjenom pokretljivošću crijeva kao posljedicom pijenja kave. Budući da je kava stimulans, to bi mogao biti jedan od pokretačkih faktora kod osoba s iritabilnim crijevom i proljevom, pišu 24sata

Osim toga, mnoga omiljena pića od kave prepuna su sirupa, vrhnja i šećera, što može dovesti do upale i neravnoteže bakterija u crijevima. Kada redovito uzimate ove izvore šećera, imate i povećan rizik od dijabetesa, srčanih bolesti, autoimune bolesti i čitavog niza drugih zdravstvenih problema.

Kako piti kavu na zdrav način?

Trebamo li kavu izbjegavati ili je samo piti i nadati se najboljem? Postoje dva ključna koncepta koja treba razmotriti: koliko kofeina vam stvarno treba i kako se kofeina apsorbira u vaše tijelo?

Istraživanja sugeriraju da niže doze kofeina u pravilnim intervalima tijekom dana mogu ponuditi sve prednosti kofeina koje želite ujedno kontrolirajući nuspojave koje se mogu pojaviti kad doza postane previsoka – to je koncept koji se naziva ‘mikrodoziranje kofeina’. Na primjer, možda bi bilo bolje piti 200 mg kofeina (što odgovara dvije šalice kave) tijekom šest do sedam sati, nego piti svih 200 mg tijekom sat vremena.

Uz to, važno je uzeti u obzir i kako se apsorbiraju manje doze kofeina. Jedno istraživanje tvrdi da se kofein brže (u roku od nekoliko minuta) može apsorbirati kroz usta, a da se sporije apsorbira u crijevima, za što je potrebno otprilike 45 minuta. Ova brža apsorpcija može biti osobito korisna. Bilo da ste sportaš, student, zaposleni vlasnik tvrtke ili ste zaposleni roditelj – to bi trebalo uzeti u obzir.

Vrlo je važno je obratiti pažnju na to kako kofein utječe na vas i prilagoditi svoju rutinu u skladu s tim. Također preporučuje se odabir kvalitetnog, prirodnog izvora kofeina.

Dakle, naravno da smijete popiti jutarnju šalicu kave ako želite, ali postoje načini konzumiranja kofeina bez negativnih nuspojava velikih doza u kratkom vremenskom razdoblju. Također, prije nego što isprobate nešto novo, svakako se posavjetujte s liječnikom kako biste provjerili odgovara li to vama, piše Mind Body Green.

Foto: pixabay

Komentari