19. godišnjica napada na STC u New Yorku

Piše
x-ica tim

Sep 11, 2020

Nakon što su oteli četiri zrakoplova islamski teroristi izvršili su napad na više ciljeva u SAD-u 11. rujna 2001. godine, što je i dan danas teroristički čin nezabilježen u modernoj povijesti.

Dva aviona teroristi su usmjerili na tornjeve blizance Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, a jedan avion na zgradu Pentagona. Zadnji avion trebao je udariti u cilj u Washingtonu D.C., vjerojatno zgradu Capitola ili Bijelu kuću, no srušen je u Pennsylvaniji nakon što su putnici pokušali preuzeti kontrolu.

2

Tornjevi Svjetskog trgovačkog centra srušili su se unutar dva sata od udara aviona, a u njima je poginulo 2.606 osoba, uključujući 343 vatrogasca i 60 policajaca. Još 125 osoba je poginulo u napadu na Pentagon. Stradali su svi ljudi u sva četiri aviona, ukupno 265, uključujući svih 19 otmičara. Sve u svemu, poginulo je 2.996 ljudi. Žrtve su bili državljani ukupno 77 zemalja.

Američke vlasti za napad su optužile militantnu islamističku grupu Al-Qaidu, ali njihov vođa Osama bin Laden to je demantirao nekoliko dana nakon napada: „Naglašavam da ja nisam izveo ove napade koji izgledaju kao da su učinjeni od strane osoba koji su imali svoju motivaciju“.

3

Ipak, američke vlasti tvrdile su drugačije te je tadašnji predsjednik George W. Bush zapovijedio rat protiv osovine zlau koje je ubrajao Al Qaidu, ali i Iran, Irak i Afganistan. Napadi su imali ogromne posljedice na svjetsku politiku. Bili su osuđeni širom svijeta, a oko mjesec dana kasnije SAD su povele koaliciju međunarodnih snaga u Afganistanu u potragu za snagama Al-Qaide.

Tri godine kasnije Osma bin Laden prihvatio je odgovornost za napade rekavši da je motivacija bila “vraćanje slobode našem narodu”, “kažnjavanje agresora”, i “nanošenje ekonomske štete SAD-u”. Naveo je da je dugoročni cilj ove njegove borbe da “SAD iskrvari do točke bankrota”.

Komentari