O mom faksu – FBF

Piše
Ana Leko

Oct 27, 2015

Sara Nikić friško je diplomirala na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Što taj studij za nju predstavlja, koju širinu znanja joj je pružio i kakvi su joj planovi za dalje, pročitajte u još jednoj priči O mom faksu.

Dvadesetčetverogodišnja Sara Nikić nedavno je diplomirala i sada je magistra farmacije. Na 5. godini Sara je odabrala smjer Istraživanje i razvoj lijekova.

Nekoliko riječi o fakultetu

Farmaceutsko-biokemijski fakultet (FBF) jedini je fakultet i vodeća znanstveno-istraživačka institucija u Republici Hrvatskoj koja obrazuje farmaceutske i medicinsko-biokemijske stručnjake, odnosno s kojom dobivate titulu magistra farmacije i magistra medicinske biokemije i laboratorijske medicine.

Studirati na FBF-u

Sara NikićIntegrirani preddiplomski i diplomski studij farmacije svakako je velik pothvat u vašem budućem obrazovanju i životu. Studij je bez lažne skromnosti težak, ali nije li svaki? Ono što razlikuje farmaciju od drugih fakulteta je neosporiva titula poznavanja svega onoga što je svakom čovjeku u životu potrebno – širok spektar znanja o anatomiji čovjeka, bolestima, lijekovima, interakcijama lijekova, ljekovitim biljkama i njihovim velikim mogućnostima iskorištavanja, proći ćete kroz sve vrste kemija te dobiti velik potencijal i poziciju u znanosti i poslu koji ćete zasigurno ovom titulom i opravdati. Fakultet nije lagan za upisati ni završiti, ali to ga stavlja na veliku poziciju poštovanja.

Profesori su izvanrednog obrazovanja i pojedinci su vaši budući idoli u osobnom i poslovnom svijetu. Ciljevi FBF-a su unapređenje i razvoj nastavnog, znanstveno-istraživačkog te stručnog rada, jačanje ljudskih resursa, snažna integriranost u europski i svjetski znanstveno-istraživački prostor kroz poticanje mobilnosti i razmjene znanja i vještina, implementacija osiguranja kvalitete, kao i promicanje znanosti te farmaceutske i medicinsko-biokemijske struke u društvu.

Izazovi FBF-a

Što se tiče samog studija, za jednog studenta izazova je mnogo. Susret ćete se s jednim od najtežih kolegija već na prvoj godini (Fizika i Analitička kemija) što vas zapravo učini malim lavom. Pozitivna strana studija je što vam dopušta da organizirate svoje učenje neovisno koliko osobnih aktivnosti imate. Dopušteno vam je prenijeti ispite te raspodijeliti svoje učenje kako i kada vama to odgovara, što je za mene doista bila pozitivna stvar, jer ponekad vam se jednostavno ne da ili vam pak ne ide.

Studentske udruge i aktivnosti

Što se tiče udruga na fakultetu, CPSA (Croatian Pharmaceutical Students’ Association) je udruga koja je član europske udruge (EPSA) i za koju imam samo riječi hvale.

Ako niste takav tip osobe – ne traži se od vas nikakav angažman, a možete putovati svijetom na brojne kongrese. Ako pak jeste iole društveni – aktivnim sudjelovanjem u njoj doprinosite humanitarnosti, sklapanju prijateljstava te zajedničkim izradama i javnim održavanjem projekata. Neke od destinacija kongresa u zadnjih par godina su: Španjolska, Nizozemska, Malta, Sicilija, Poljska, Tajland i Indija.

Osobni plan

Planovi nakon diplome

Nakon završetka FBF-a, osim dugog slavlja, ponosa i izlazaka, odlučila sam otići u Austriju na internship u trajanju od pola godine. S ovom titulom, rijetko tko će vam zatvoriti vrata za internship te sam tako i ja odlučila raditi na znanstvenom projektu u jednom cijenjenom internacionalnom laboratoriju. Projekt sam radila u austrijskom institutu za obučavanje mladih znanstvenika, a područje koje sam odabrala bio je genetički inženjering. Time želim samo naglasiti kako ovim fakultetom dobivate širok prozor znanja u raznim područjima, pa tako i ovom kojeg sam osobno htjela unaprijediti.

Ako se odlučite za posao u ljekarni, ukazala bih kako je taj posao magistre farmacije ne samo od izuzetne važnosti u lancu zdravstva, već vam daje i veliku odgovornost prema pacijentima i njihovom savjetovanju.

Stepenica nakon FBF-a svakako bi bio i staž koji traje godinu dana i nakon kojeg polažete državni ispit kojim dobivate licencu za izdavanje lijekova. A što se tiče specijalizacija i doktorata, izbor je svakako zadovoljavajući.

Poruka brucošima

Spomenula bih i kako je važan segment mog odabira fakulteta bila i činjenica kako, za razliku od drugih fakulteta, jednom kad prođete kroz studentske muke, najniža ljestvica na koju možete ‘spasti’ nije utopijski tražiti posao u struci već upravo činjenica da ćete vrlo vjerojatno dobiti posao u struci – odnosno radit ćete ono što upisujete. Ako još uz sve to neopisivo volite farmaciju, lijekove i sve vezano za to – dobit ćete izuzetno ponosnu, samouvjerenu i perspektivnu osobu poput mene s velikom srećom u životu da radi upravo ono što želi i da za isto ima izuzetan spektar mogućnosti, u zemlji koju voli. Tako da ja trenutno s ovom diplomom vidim samo veliku sigurnost u moru opcija od istraživanja lijekova, rada u laboratorijima, rada u predstavništvu, ljekarni ili pak registraciji lijekova. Osobno volim imati izbor i zaista imam samo riječi hvale i poštovanje prema svom fakultetu te mi je izuzetna čast predstaviti ga i savjetovati ga svim malim lavovima koji vole ova područja obrazovanja.

Kontakti

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Ante Kovačića 1, Zagreb

Web: www.pharma.unizg.hr

Tel: 01/ 4818 288

Studentska poslovnica

U Studentskoj poslovnici FBF-a obavljaju se svi administrativni poslovi vezani za studenta i tijek njegovog studija, od diplomske do doktorske razine, počevši od informacija o studijima, upisa, evidencije ispita, izdavanja svih vrsta potvrda o studiju, obrana diplomskih, specijalističkih i doktorskih tema i radova do promocija.

Tel: 01/4818 320

e-mail: stud-poslovnica@pharma.hr

Radno vrijeme Studentske poslovnice

Za studente diplomskih studija od 9:30 do 12:30
Za studente poslijediplomskih studija od 13:00 do 16:00 sati

Komentari