Pojmovi koje svakodnevno koristimo

Piše
Karlo Andonov

Feb 21, 2016

Ako do sada niste znali kako je, primjerice, nastao pojam Sizifov posao i što on ustvari simbolizira, na pravom ste mjestu da to i saznate…

Prisjetit ćemo vas, a možda i naučiti, što simboliziraju pojedini izrazi ponikli iz grčke mitologije kojima se služimo u svakodnevnoj komunikaciji. Saznajte kako su oni nastali i u kojem se kontekstu primjenjuju.

Damoklov mač

Damoklo je bio jedan od Dionizijevih vjernih sluga. Svojim je učestalim laskanjem, iza kojeg se skrivala poveća količina ljubomore, tepao vladaru. Međutim, Dioniziju je pomalo počelo smetati što mu njegova sluga učestalo govori kako ovaj živi sretan i raskošan život. Dionizije je znao ono što Damoklo nije znao –  kraljevska je pozicija iznimno teška zadaća budući da opasnosti vrebaju na svakom koraku. Tako je vladar Dionizije jedne večeri Damoklu priredio luksuznu gozbu te mu ponudio da jednu večer iskuša kako se vladari istinski osjećaju u svojoj koži.

Damoklo je jeo najfinije meso te pio pića koja su obogaćivala njegovo nepce. Međutim, u jednom je trenutku shvatio kako iznad njegove glave visi – mač. Mač obješen na jednu jedinu konjsku dlaku. Damoklo se istoga trena preplašio te prekinuo gozbu koja se održavala u njegovo ime. Ubrzo se pokunjenim stavom zaputio ka izlazu iz dvorane, a vladar Dionizije mu je samo priopćio kako mač gotovo svakoga dana tako visi iznad njegove krune. Viseći mač simbolizira sveprisutnu opasnost koja neprestano vreba nad vladarom i njegovim imperijem. Dakle, pojam Damoklov mač u terminologiji se koristi kada se želi naglasiti stalna prijetnja nad nekime.

Foto: Wiki

Foto: Wiki

Ikarov let

Dedal je nadaleko bio na glasu kao vrsni atenski graditelj. Kada je, na molbu vladara Minosa, sagradio čuveni labirint namijenjen za Minotaura, Minos mu nije dopustio da otiđe s otoka kako Dedal nekome ne bi otkrio zagonetku labirinta. Dedal i njegov sin Ikar bili su zarobljeni u zidanu kulu. Dosjetljivi je starac došao na ideju kako bi se njegov sin i on mogli spasiti tako što bi mogli poletjeti nebeskim svodom.

Dedal je za kratko vrijeme napravio za sina i sebe krila sačinjena od perja koja su povezana voskom. Kada su napokon poletjeli, otac je sina savjetovao da ne leti previsoko, ali ni prenisko. Ako bi letio previsoko, sunčeve bi zrake mogle otopiti vosak, a s druge, pak, strane, ako bi letio prenisko, morska bi pjena mogla natopiti krila. Ikar je isprva slušao oca, no vrlo skoro poletio je ravno ka Suncu ne bi li spoznao svu ljepotu nebeskog svoda. Pošto se sasvim približio Suncu, sunčeve su zrake sve ubrzanije topile Ikarova krila. Ubrzo se sav vosak istrošio te se Ikar mogao pozdraviti sa životom budući da se utopio u Egejskom moru. Izraz Ikarova krila simbolizira nepromišljenost, ali i osobnu hrabrost. Možda bismo sa sljedećim riječima pogodili bit samog izraza; tko visoko leti, nisko pada…

Foto: Joos de Momper (II), Wiki

Foto: Joos de Momper (II), Wiki

Sizifov posao

Sizif je u nekoliko navrata prevario bogove, a ovi su ga kaznili tako što je morao neprekidno gurati masivni kamen ka vrhu planine. Kada bi i stigao do samoga kraja, Sizifu bi se kamen otkotrljao nizbrdo. Očajnik je nanovo trebao gurati kamen uzbrdo. Sizifov posao izraz je koji simbolizira besmislen rad.

Foto: Wiki

Foto: Wiki

Gordijski čvor

Frigijski kralj Gordije na zamršen je način privezao jedan čvor te je objavio kako će onaj koji ga uspije rasplesti, postati vladarom Azije. Mnogo se ljudi izmjenjivalo na tome zadatku, no bez uspjeha. Tada je na red stigao Aleksandar Makedonski koji je čvor rasjekao mačem. Kada vam netko kaže da je rasjekao gordijski čvor, u prenesenom je značenju kazao kako je teško rješiv problem riješio na izrazito jednostavan način.

Foto: Wiki

Foto: Wiki

Iksionov kotač

Iksion je prva osoba u ljudskoj povijesti koja je prolila krv svoje obitelji. Premda je zbog svojeg čina neko vrijeme živio kao odmetnik, Zeus ga je pomilovao tako što ga je pozvao na Olimp. Ubrzo je Iksion poželio ono što nije smio – Heru, Zeusovu ženu. Zeus je saznao za Iksionove namjere te ga je kaznio na sljedeći način: Iksion je bio razapet na zapaljeni kolut koji se neprestano okreće oko svoje osi. Trajanje izrečene kazne? Čitava vječnost. Iksionov kotač simbolizira istinsku patnju kroz koju pojedinac prolazi.

Foto: Wiki

Foto: Wiki

Tantalove muke

Tantal je bio jedan od Zeusovih sinova, a ujedno i mezimac vrhovnog boga. Pošto se htio domoći božjih moći, Tantal je doveo u pitanje autoritet nekolicine grčkih bogova. Ubrzo ga je Zeus kaznio; Tantal je bačen u Tartar što je označavalo najstrašniju moguću kaznu. Ondje je ozloglašeni Tantal morao stajati žedan u vodi, a kada bi poželio popiti vodu, ona bi nestala. Također, iznad njegove su glave visjele grane prepune voća. Kada bi Tantal posegnuo za pokojom voćkom, vjetar bi zapuhao te bi grane bile izvan njegovog dohvata rukom. Dakle, Tantalove muke označavaju uzaludno, odnosno neispunjeno iskušenje.

MYC2009a

Foto: mythology.wikia.com

Komentari