Ususret prvoj Školi ljudskih prava

Piše
Ivona Radić

Feb 22, 2016

Od 29. veljače do 4. ožujka održat će se se prva po redu Škola ljudskih prava u organizaciji Studentskog zbora Pravnog fakulteta u Splitu. Tim povodom porazgovarali smo s Anjom Kolimbatović, članicom Organizacijskog odbora Škole.

Ovaj jedinstveni projekt organizira Studentski zbor Pravnog fakulteta u Splitu u suradnji s udrugom ELSA Split, Splitskom debatnom unijom, Koordinacijom gradskih savjeta mladih Republike Hrvatske, udrugama ELSA Sarajevo i ELSA BIH te Studentskim zborom Pravnog fakulteta u Osijeku i udrugom Pravnik.

Projekt su osmislili studenti Lucija Šušnjara i Pasko Tomaš, a tijekom sljedećih šest mjeseci okupili su tim koji je bio zadužen za različite aspekte organizacije, financiranja, socijalnog programa i marketinga. Od samoga početka organizacije Škole ljudskih prava, odlučili su uključiti i partnere iz BIH, Crne Gore i ostatka Hrvatske kako bi se projekt te njegova ideja i misija proširili na cijelu regiju. Iz Organizacijskog odbora kažu da im je organizaciju uvelike olakšalo prethodno sudjelovanje u radu Studentskog zbora Pravnog fakulteta u Splitu i udruzi ELSA Split te činjenica da im je fakultet na čelu s dekanom Željkom Radićem izašao u susret tijekom realizacije projekta.

Jedna od članica Organizacijskog odbora, Anja Kolimbatović, otkrila nam da je uz problematiku ljudskih prava, fokus Škole i praktični aspekt ove tematike.

U pravilu je Škola fokusirana na ljudska prava kao višedimenzionalni pojam te uključuje različite perspektive ljudskih prava, počevši od općih teorijskih znanja, preko podnošenja tužbe pred Europskim sudom za ljudska prava pa do hrvatskog Ustavnog suda, objasnila je Anja.

Kroz pet dana Škole sudionici će na Pravnom fakultetu imati priliku prisustvovati poučnim radionicama i izlaganjima s temom ljudskih prava kako bi se istaknuo njihov društveni značaj. Gosti studenti iz regije će također sudjelovati u simulacijama pred Europskim sudom za ljudska prava kako bi se predstavila borba za ljudska prava na internacionalnoj razini. Nakon predavanja, posljednji dan Škole, održat će se natjecanje koje će najboljim sudionicima omogućiti sudjelovanje na ovogodišnjem seminaru Dubrovnik Summer Law.

Ovaj pilot projekt prvi je svoje vrste na Pravnom fakultetu u Splitu te se organizatori nadaju da će postati tradicionalna manifestacija koja s jedne strane podiže svijest studenata i javnosti o važnosti poštivanja ljudskih prava, ali istovremeno ukazuje na brojne primjere prakse sudova kako bi se studente pripremilo na što bolju i uspješniju karijeru.

Upitali smo Anju smatra li da je svijest o ljudskim pravima u Hrvatskoj dovoljno razvijena i koji su koraci potrebni kako bi ona dosegla željenu razinu. Smatra da bismo se mogli ugledati na neke države Europe te da je za bolji i ljepši svijet prvenstveno potrebna edukacija mladih.

Ključ dobre primjene znanja o ljudskim pravima i zaštiti ljudskih prava jest dobra obuka mladih i to je upravo naš cilj. Želimo obučiti mlade generacije, naše studente, o važnosti ljudskih prava.

Iako je Škola ljudskih prava okupljanje studenata prava, Anja smatra da sam zakonski okvir nikada nije dovoljan za uspješnu primjenu ljudskih prava te njihovu zaštitu.

Zakon je tek mali dio slagalice uspješne zaštite ljudskih prava. Stoga, osim zakona važan je i rad institucija koje bi trebale na pravičan način primijeniti zakone i u svom djelovanju prvenstveno paziti na dobrobit pojedinca.

Uz odgovarajući zakonski okvir i rad institucija, svaki pojedinac treba ukazivati i štititi kako svoja pa tako i tuđa prava. Pri tome, važnost obuke mladih generacija leži u tome što će jednoga dana upravo oni paziti da naša država bude što ugodnija za život svima nama. Do toga dana, organizatori regionalne Škole ljudskih prava nadaju se da će Škola jednoga dana poprimiti i globalni karakter te povezati studente različitih zemalja u podizanju svijesti o jednom od najosjetljivijih i najvažnijih pitanja današnjice.

***

Ako želite saznati više o Školi ljudskih prava, pratite stranice Studentskog zbora Pravnog fakulteta u Splitu.

Komentari