Rock and roll mitovi svih vremena

Piše
Vedran Mikulić

Mar 11, 2021

Rock zvijezde oduvijek su privlačile pozornost medija zbog svoje razbludnosti, rastrošnosti ili ukratko nekim postupcima koji su naciju bacali u totalni šok. 

Seks s nekoliko djevojaka, ubijanje od droge i alkohola ili tuče bile su način života većine fenomena rock glazbe. Međutim, većina mitova pokazala se kao neistinita.
Naime, živjeti život rock zvijezde podrazumijevalo je i izgovoriti svakakve gluposti koje su kasnije krivo protumačene. Teško da bi roker ubijen LSD-om ili cugom mogao reći nešto suvislo. Iz takvog stanja najćešće su izlazile gluposti koje su kasnije protumačene kao istina. A zapravo je riječ o mitovima od kojih su neki postali misteriji koji se i danas riješavaju. Osim ako niste bili luđak poput Ozzyja Osburna pa ste degutantnu stvar poput otkidanja glave šišmišu napravili pred obožavateljima na koncertu.

1. Ozzy Osbourne – Karizmatični frontmen grupe “Black Sabbath” otkinuo je glavu poluživom šišmišu koji mu je doletio na pozornicu tijekom koncerta u Iowi.
Misleći da je plastična igračka Ozzy je zabio zubalo u vrat šišmiša, a kad je shvatio što je napravio već je bilo kasno.
Priča je odmah dospjela u medije, a i danas se fanovi rocka prisjećaju ove idiotarije Osbourna.

2. Jim Morrison
– Maštarija žena i frontmen grupe “Doors” navodno je lažirao vlastitu smrt jer je tako svojevremeno i sam najavljivao. Naime, njegovo mrtvo tijelo vidjela je samo njegova žena Pamela i stanoviti doktor Vasille. Autopsija, koja se inače radi kad se pronađe tijelo nije napravljena pa se pretpostavlja da je Jim zapravo cijelo vrijeme živ. Pukla je i priča u medijima da je Jim viđen kako posjećuje svoj grob. Fanovi kažu da je i Elvis živ, pa zašto ne bi bio i Jim. Tajanstvena smrt do danas je misterija.

3. Keith Richards – Gitarist legendarnih Stonesa koji pod stare dane pada s palmi u mladosti je navodno u potpunosti više puta promijenio krv.
Iako je bio zakleti ovisnik o heroinu, krv nije mijenjao. Proces transfuzije navodno je napravljen kako bi se što prije oporavio za nadolazeću turneju. Danas ima 63 godine, i na svu sreću živ je i zdrav. Bar zasada.

4. David Bowie i Mick Jagger
– Kako Keith ne bi ostao sam na ovoj listi pobrinuo se Mick Jagger. Naime, Micki je uhvaćen u krevetu sa kolegom s estrade Davidom Bowiem. Vatrene ljubavnike ulovila je bivša Bowijeva žena Angela koja je odmah sve dojavila medijima. Kako i ne bi kad ju je prevario s muškarcem.
Iako je potvrdila da nikakav čin nije vidjela, dvojica rockera spavali su zajedno kao od majke rođeni. Dakle istina je, a da li je bilo seksa nikad nije dokazano.         

5. Beatles – Članovi najveće britanske grupe odnosno John Lennon pohvalio se medijima kako su pušili joint u toaletu Buckhingamske palače netom prije nego će izaći pred kraljicu. Ova vijest odmah je postala bomba, a kasnije da bi se opravdao Lennon je izjavio kako su imali tu namjeru ali ih je bilo strah. Za ovakvu istinu-laž Lennon je stvarno trebao biti napušen. Ali ispostavilo se da je bujna mašta ubijenog tekstopisca jača od marihuane, kemije, alkohola ili nečeg trećeg.

6. Jimi Hendrix – Legendarni gitarist oko glave je nosio povez u kojem su bili tripovi. Navodno bi se tripovi otapali kako se on znojio tijekom velemajstorskog sviranja gitare pa bi mu tako droga direktno ulazila u pore i oči. Ova teorija ostala je misterija do danas jer se o Hendrixovom drogiranju oduvijek pričalo nadugačko i naširoko.

7. Robert Johnson – Crni svirač bluesa Johnson navodno je tamo negdje u prvoj četvrtini stoljeća na jednoj autocesti sklopio pakt sa samim vragom. O tome svjedoče njegove pjesme, knjige i usmena narodna predaja.
Naime, njegovo sviranje gitare toliko je bilo dobro “kao da je sami vrag svirao”. Opsjednutost vragom očito je i onda zanimala tamošnje stanovništvo, dok se u Europi spremao još jedan svjetski rat.

8. Kurt Cobain
– Frontmen “Nirvane” prema službenom priopćenju počinio je samoubojstvo, ali nekoliko dokaza nikako ne može potvrditi slubeno priopćenje, posebno ona stavka koja se odnosi na nepronađene otiske prstiju na oružju. A čovjek si je pucao u glavu? Zato je takva stavka pokrenula teoriju kako je ljubljena žena Cobaina, Courtney Love imala prste u njegovoj smrti. S obzirom da ni ova teorija nije dokazana, Cobainova smrt do danas je upitna..

9. Mick Jagger
– Stonesima na ovoj listi nema kraja. Naime, ovaj put u pitanju je Mick Jagger i njegova tadašnja ljubavnica, priležnica ili što god bila Marianne Faithfull. Tijekom jednog partija na kojem se šmrkala koka, upala je policija i uhvatila Marianne razvaljenu i golu (seksala se s Jaggerom) na podu hotelske sobe, dok je vatreni Mick uzimao griz čokoladice Mars koja se nalazila u unutrašnjosti njezine vagine. Priča se predajom prenosi do danas, a da li je istina ne zna se.

10 Ostale zvijezde
– poput Elvisa ili repera Tupaca su žive. Skrivaju se po cijelom svijetu, pa čak i na Mjesecu.
Mitovi o njihovim životima pokrenuti su od strane fanatičnih fanova koji duh tih velikih glazbenika i dalje održavaju živima. Tko zna, možda se jednom i takvi misteriji pokažu kao točni.

Foto: Pixabay

Komentari