Na današnji dan umro je Prince

Piše
x-ica tim

Apr 21, 2020

Na današnji dan, 21. travnja 2016. godine, u Minnesoti , umro je američki kantautor, pjevač, glumac, producent i multiinstrumentalist, Prince Rogers Nelson, poznatiji kao Princ.

Točno prije četiri godine, 21. travnja 2016. godine, u svom domu u Minnesoti pronađen je mrtav glazbeni genije i jedan od najutjecajnijih glazbenika od 1978. godine, Prince. Testovi su pokazali da je umro od prevelike doze opioidnih analgetika.

1

Njegovim glazbenim stilom dominiraju pop, R&B, funk i soul, s primjesama drugih stilova( novi val, rock, blues, jazz i hip hop). Probija se 80-ih godina i  ovladava industrijskim zvukom, uz sintisajzerske rifove i trube. Ovaj tip glazbe poznat je pod nazivom “Minneapolis sound”.

Napisao je preko tisuću pjesama, što za sebe, što za ostale glazbenike. Prince je pisao, skladao i producirao potpuno samostalno. Poznat je i po tome što je tijekom snimanja sam odsvirao većinu instrumenata.

Više puta nagrađen je Grammyjem, a 2004. ušao je u Rock and Roll Hall of Fame, muzej najutjecajnijih rock and roll umjetnika koji se nalazi u Clevelandu (Ohio). Tijekom svoje impresivne karijere prodao je više od 100 milijuna albuma.

Posljednji put Prince je viđen nekoliko dana prije smrti na koncertu u Minnesoti.  Okupljenima je tada navodno rekao: “Pričekajte nekoliko dana prije nego što počnete trošiti svoje molitve na mene”, kao da je slutio da mu se sprema prerani odlazak.

Komentari