Štetne navike zbog kojih izgledamo nekoliko godina starije

Piše
Petra Haleš

Nov 26, 2019

Brinete li o svojoj koži, vjerojatno ste već u srednjoj školi ili ranije znali kako je jedan od najvećih neprijatelja lijepog tena odlazak na spavanje s puderom na licu.

Nešto kasnije postao je nezamisliv odlazak na plažu bez kreme za sunčanje, a s godinama smo sve svjesniji kako i sunčane naočale pomažu da koža ostane mlada, baš kao i izbjegavanje alkohola i cigareta.
No jeste li znali da vas i fen ili pegla za kosu može ‘postarati’?

Vruće sušenje

Stavljate li automatski fen ili peglu za kosu na najjače stvaraju se sitni mjehurići zraka koji izazivaju pucanje vlasi, upozoravaju stručnjaci. Rezultat je stanjena kosa zbog čega možemo izgledati starije.

Važno je i na kojoj udaljenosti držimo fen. Idealno je 15 centimetara, a na 7 ili 5 centimetara kosa se vidljivo više uništava. Ne možete li se odreći navika koje štete kosi obavezno koristite preparate koji je štite od topline.

Grickalice prije spavanja

Najgore vrijeme za jelo je netom prije spavanja jer na taj način umarate organizam koji umjesto da obnavlja stanice energiju troši na probavljanje.

Želite li spriječiti prijevremene bore stručnjaci savjetuju da smanjite količinu slatke i procesuirane hrane koja sadrži skrivene šećere. Molekule šećera koje putuju krvotokom vežu masnoće i proteine, uključujući i kolagen koji koži pruža elastičnost rezultat su bore i starenje kože.

Grimase tijekom vježbanja

I način na koji vježbate može učiniti da izgledate starije – i ne samo zato što ne pijete dovoljno vode. Radite li grimase, škiljite ili se mrštite zbog napora tri dana u tjednu po sat vremena (ili više) to će ostaviti traga na vašem licu.

Niste li sigurni kako izgleda vaše lice pod naporom možete vježbati pred ogledalom ili zamoliti prijateljicu, partnera ili trenera neka provjeri stanje stvari. Tu naviku prekinite koncentrirajući se na udah i izdah jer je teže raditi grimase dok pravilno dišete.

Komentari