Biramo trešnje i jagode!

Piše
x-ica tim

Jun 18, 2020

Želimo li se kvalitetno hraniti, u dnevni jelovnik moramo uključiti dovoljno voća. Zbog svoje vlaknaste strukture, trešnje i jagode imaju važnu ulogu u dijetoterapiji. Možete smišljati zaista raznovrsne kombinacije jer obilje sezonskog voća treba iskoristiti na najbolji način.

Jagode

Ako postoji voće neodoljiva izgleda, ugodna mirisa i zanosna okusa, koje je ujedno i nadasve zdravo pa čak i ljekovito, onda je to nesumnjivo jagoda. Ne samo što su ukusne, već su i jako zdrave. Sadrže više vitamina C od agruma, a u njezinom sastavu kriju se i vitamini B2, B5, B6, bakar i magnezij koji pomažu protiv kolesterola, a ujedno i štite od raka. Osim ploda, za liječenje se može koristiti korijen te lišće jagode.

Trešnje

Trešnje ne sadrže toliko C vitamina kao jagode. Međutim, prisutnost antioksidansa, vitamina i drugih korisnih sastojaka čini ih izuzetno zdravim voćem. Dodatna prednost im je što imaju jedan od najnižih glikemijskih indeksa među voćem. Osim vitamina i minerala, trešnje sadrže i celulozu, pektin te organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku), a bogate su i kalijem, stoga povoljno djeluje na izlučivanje vode iz organizma.

Dani postaju topliji, a naše nepce sve češće traži osvježavajuće deserte. Spojimo li ove dvije ukusne i zdrave voćke u lagani proljetni desert, užitak je zajamčen!

Hladni desert s jagodama i trešnjama

  • 175 g trešanja
  • 175 g jagoda
  • 1 limun
  • 3 dl slatkog vrhnja
  • šećer
  • 1 bjelanjak

Očistite i operite jagode i trešnje te ih usitnite mikserom. Od bjelanjka istucite snijeg. Nakon toga istucite i slatko vrhnje te ga pošećerite. Pomiješajte tučeno vrhnje, snijeg, limunov sok i voće. Kremu ulijte u zdjelice i ostavite da odstoji sat vremena u hladnjaku. Nakon toga ukrasite po želji i poslužite.

Komentari