5 zdravih odluka po mjeri studenta

Piše
Lorena Sikavica

Sep 23, 2020

Novi počeci za sobom nose i nove odluke. Najčešće su, naravno, one kojima se obvezujemo više trenirati i zdravije se hraniti.

No kada praznici završe i vratiš se u rutinu predavanja, druženja i ograničenog studentskog budžeta, ustrajnost može predstavljati izazov. Uz ovih ti 5 jednostavnih i praktičnih promjena novogodišnje odluke neće pasti u vodu, zato kreni korak po korak!

1. Počni dan uz zdrav obrok

Ako doručak izbjegavaš jer tvrdiš da ne možeš jesti ujutro ili pak doručkuješ peciva iz pekare pored faksa, nova bi ti jutarnja rutina mogla biti prva na popisu novih zdravih odluka. Jednostavno nađi vremena za zdrav i cjelovit doručak! Kvalitetan jutarnji obrok je navika koja se stječe. Zato ga obogati hranjivim namirnicama koje voliš, kao što su jaja, zobene žitarice, jogurt ili voće. Takav će ti početak dana osigurati prijeko potrebnu razinu energije tijekom dana, ali i pozitivno utjecati na kratkoročno pamćenje te koncentraciju.

2. Povećaj unos vode

Svi znamo da nam je voda neophodna za normalno funkcioniranje tijela. Zato pij više vode, a sokove i gazirana pića smanji na minimum. Osim što ćeš ubrzati metabolizam, vrlo ćeš se vjerojatno ugodno iznenaditi promjenama u teksturi i izgledu kože.

Općenito se preporučuje da vodu piješ i prije no što za to osjetiš potrebu. U trenutku kad osjetiš žeđ, tvojem je tijelu vjerojatno već nedostaje. Ne postoji točna i jasna formula kolika je količina vode dnevno idealna. Ipak, stručnjaci preporučuju unos 3 litre vode dnevno za muškarce i 2.2 litre za žene.

3. Jedi više manjih obroka dnevno

Veći broj obroka u danu možda ti isprva neće ubrzati metabolizam i pospješiti gubitak pokojeg blagdanskog kilograma viška, ali će ti svakako pomoći stvoriti naviku zdravije prehrane. Manji, a češći obroci vrlo će ti brzo smanjiti stalan osjećaj gladi i pomoći ti obuzdati apetit. Također, mišićna je masa nešto na čemu svi trebamo raditi, a ovakav je način prehrane idealan za održavanje i rast mišića.

Predrasuda je da je zdrava prehrana ujedno i dijeta. Već ti male prilagodbe i promjene životnog stila mogu značiti puno! Umjereno uživaj u namirnicama koje voliš, ali se istodobno potrudi da se na tvom jelovniku nađe i mnogo lisnatog povrća. Inspiriraj se okusima omiljenog voća i pronađi recept za smoothie koji će te oduševiti. Ako ne preferiraš tekuća ‘voćna izdanja’, uvijek možeš složiti klasičnu voćnu salatu, a pritom je obogatiti orašastim plodovima. Ako poželiš usvojiti još ponešto zdravih odluka, prženi krumpir ili meso pokušaj zamijeniti varijantama pečenim isključivo na vrućem zraku pećnice.

4. Treniraj i tijelo i duh

Znamo da je članarina u teretani ili sportskom klubu ponekad samo dodatan teret na budžetu, no gdje ima volje, ima i načina. Trening uz stručne trenere od tebe je tako udaljen samo par klikova. YouTube ima velik broj kanala posvećenih upravo vježbačkim rutinama svih vrsta, pritom potpuno besplatnih. Pronađi videe zumbe, pilatesa, joge ili vježbi s bučicama i uživaj u aktivnosti koja ti u potpunosti odgovara!

Uskoro će i proljeće, kad ćeš svoj trening moći odraditi i na otvorenom. Boravak u prirodi ojačat će tvoj imunitet, a zrake sunca potaknuti dobro raspoloženje i stvaranje vitamina D.

5. Posveti se sebi

Kažu kako nam je 21 dan potreban da bismo usvojili zdravu naviku. Ipak, neke je promjene, koliko god ‘male’ bile, mnogo teže svakodnevno primjenjivati. Osim praktičnih koraka poput zdravijih obroka i što češće aktivnosti, vrlo je važno da u danu odvojiš barem pola sata vremena za sebe i svoje misli.

Predah od učenja i studentskog posla pronađi u onome što zaista voliš. Bila to kava s prijateljima, večernja šetnja gradom, pjenušava kupka, presađivanje biljaka, košarka na kvartu ili pak gledanje beauty tutorijala, važno je da pronađeš nešto što će te opustiti i pružiti ti mir, čak i usred ispitnih rokova.

Foto: pixabay

Komentari